USA pokutují evropské firmy k udržení statusu největší ekonomiky světa!

V roce 2015 BNP Paribas byla pokutován 8,9 miliardami dolarů, v roce 2014 společnost SNCF musela zaplatit 60 milionů dolarů a Alstom –  772 milionů dolarů. Je tedy americká justice zaměřena na evropské firmy? klade si otázku odborník v materiálu pro francouzský deník Atlantico.

Podle odborníka v oblasti energetiky Nicolase Mazzucchiho ne zcela, ale evropské společností spojují dvě věci: za prvé, jsou konkurenty amerických společností v technologických odvětvích a za druhé jsou snadněji dosažitelní než čínské nebo ruské podniky, protože působí v USA. Proto jsou nejčastěji Amerikou trestány evropské společnosti.

V rámci celosvětové hospodářské soutěže se evropské společnosti potýkají s právními nástroji „globálních zbraní“ Spojených států, ale mluvit o ekonomické válce by bylo chybné – je to příliš silné slovo. USA spíše využívají prostředky, které mají k dispozici, aby udržely status největší světové ekonomiky, uvedl autor.

Podle odborníka má legislativa USA řadu takzvaných „extrateritoriální právních předpisů“, jako je D’Amato-Kennedyho z roku 1996 (zakazuje obchod s Íránem), a právě podle těchto zákonů americká justice trestá evropské firmy.

Koneckonců, jak Mazzucchi poznamenal, není třeba ani minimalizovat úlohu nástrojů, jako je měna a špionáž. Skutečnost, že dolar není vázán na zlato a USA mohou kontrolovat měnu a mít páku vyvíjet tlak na globální ekonomiku, protože jim to umožňuje ukládat sankce proti každé společnosti za obchod se zeměmi, které nesou riziko pro USA – z toho prostého důvodu, že obchodují v dolarech.

Pokud jde o rozvědku, americké zákony, jako je Akt o tajném sledování pro účely zahraničního zpravodajství, umožňuje Spojeným státům, aby zachytily všechny zprávy v zájmu národní bezpečnosti, upozornil energetický expert Nicolas Mazzucchi.

Autor poukázal, že podle filozofie Bruselu musí být Evropa mnohém liberálnější než liberálové. Právě problém spočívá v tom, že EU nemůže mít jasnou představu o svých zásadních hospodářských zájmech, což například neplatí pro Spojené státy. V této souvislosti si lze snadno představit, že je obtížné zavést soubor právních předpisů EU určených k ochraně předních hospodářských odvětví EU a dokonce k dobytí trhů,dodal expert pro Atlantico.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru