Rusové jsou prý xenofobní. Třetina z nich by nechtěla žít vedle Roma

Proti tomu, aby v Rusku žili Romové, se vyjádřilo 32 procent respondentů. Ještě před rokem jich bylo 17 procent. Podíl Rusů, kteří jsou pro omezení migrace z Číny, se zvýšil z 15 na 31 procent, a podíl Rusů, kterým vadí přistěhovalci z Vietnamu, vzrostl z 12 na 26 procent. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu nezávislého sociologického střediska Levada, o němž dnes informoval list Vědomosti. Z deseti na 19 procent se také zvýšil počet dotázaných, kteří podporují myšlenku „Rusko pro Rusy“.
„Na místo negativního vztahu k Západu se tak vrací klasická xefonofobie k menšinám,“uvedla socioložka Karina Pipijaová, podle níž negativní vztah k občanům ze Západu převládal v Rusku zejména mezi lety 2014 a 2017.
„S rostoucími protizápadními náladami se míra etnické xenofobie snižovala, teď ale, jak je vidět, se potenciál negativních vztahů k Západu vyčerpal,“ uvedl šéf humanitárního centra Sova Alexandr Verchovskij.
Nárůst etnické nesnášenlivosti přisuzuje Pipijaová i nespokojenosti s vládní politikou a s chystanou penzijní reformou nebo zhoršení spotřebitelských a sociálních nálad.
(megazine.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru