Z lodi Diciotti se z migrantů mohou vylodit jen nezletilí

Právě on podmínil vylodění migrantů v sicilském přístavu Katánie slibem unijních zemí, že si běžence rozdělí.
S žádostí, aby se mohlo vylodit alespoň 29 nezletilých bez doprovodu, se na několik italských úřadů obrátil místní prokurátor.

Ten také vyšetřuje údajné nezákonné zadržení 177 lidí. Kauza vyvolala další roztržku ministra Salviniho se spisovatelem Robertem Savianem. Italská vláda podle Saviana drží migranty jako rukojmí.

„Na palubě této lodi je 29 dětí? Ať se vylodí. Udělal jsem krok vpřed, zatímco zbabělá Evropa mlčí a v Bruselu se spí,“ řekl Salvini na videu zveřejněném na svém facebookovém profilu.

Na loď Diciotti se ve středu vydal prokurátor Luigi Patronaggio. Jeho vyšetřování může podle agentury ANSA vést k obvinění z nezákonného zadržení 177 lidí a zatím je vedeno proti neznámému pachateli. Jestliže v jeho středu stane Salvini, bude se záležitostí zabývat speciální ministerský soud. Prokurátor několik státních úřadů včetně resortu vnitra písemně vyzval, aby z lodi nechaly vystoupit přinejmenším nezletilé bez doprovodu.

„Nejsem neznámý. Jsem tady. Jsem Matteo Salvini. Senátor a ministr vnitra s jasně vymezeným mandátem chránit hranice a starat se o bezpečnost této země. Chcete mě vyšetřovat? Vyšetřujte. Chcete mě soudně stíhat? Stíhejte. Já to unesu. (…) Pokud jde o mě – když Evropa neplní svou pozornost, ty lodě, co připlouvají, se mohou rovnou otočit zpět,“ reagoval na vyšetřování Salvini na Facebooku.

„Itálie nás kontaktovala v neděli a od té doby se ve spojení s členskými státy snažíme najít rychlé řešení,“ řekla mluvčí Evropské komise (EK) Tove Ernstová. „Stále jsem s nimi ve spojení. Pokračujeme v práci, aby se lidé mohli vylodit co nejdříve. To je pro EK ten nejdůležitější humanitární imperativ,“ dodala.

Italská média v úterý napsala, že na výzvu Itálie vlažně reagovaly jen Francie a Španělsko. Agentura DPA informovala, že Berlín váhá, zda migranty přijmout.

Předseda Poslanecké sněmovny Roberto Fico z vládního Hnutí pěti hvězd ve středu řekl, že migrantům by mělo být umožněno z lodi vystoupit a o jejich rozdělení mezi unijní státy se může jednat potom. Opoziční Demokratická strana se podobně vyslovila pro vylodění všech běženců, napsal list La Repubblica. Libye odmítla migranty zachycené na moři přijímat ve svých přístavech, jak v předchozích dnech navrhoval Salvini.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Reuters)

Přejít nahoru