Role neziskovek jako pašeráků potvrzena! V Řecku jednu rozprášili, pomáhala uprchlíkům špionážními metodami

Podle agentury AFP úřady rozbily kriminální síť tří desítek osob, které patří k řecké nevládní humanitární organizace ERCI.
Zadrženou 23letou Syřankou je podle AFP Sára Márdíníová, která se před dvěma lety proslavila se svou sestrou Jusrou za to, že Egejským mořem dotlačila potápějící se člun s uprchlíky k ostrovu Lesbos. Obě sestry patřily v Sýrii k plavecké špičce. Jusra dokonce soutěžila na olympijských hrách v Riu de Janeiro v roce 2016 a loni se stala velvyslankyní dobré vůle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.
Členové ERCI podle úřadů sami aktivně vyhledávají migranty, kteří se z Turecka dostávají přes moře na řecké ostrovy. Využívají přitom rádiové frekvence vyhrazené pro pobřežní hlídky a záchranáře. Jsou zároveň v kontaktu s organizátory převozu uprchlíků na turecké straně, u nichž se informují o čase a místu přesunu, aniž by na to jakkoli upozornili úřady.
Organizace je aktivní od roku 2015 a svou základnu má na ostrově Lesbos. V únoru zadržely řecké úřady dva členy ERCI a obvinily je ze špionáže.

(megazine.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru