Tageblatt: Výbuch nenávisti k migrantům v SRN – „ryba smrdí od hlavy”

Současně pravicoví radikálové okamžitě získali podporu i od „znepokojených” občanů. Ale pronásledování cizinců, Hitlerův pozdrav a výzvy k násilí – to nejsou příznaky znepokojení, ale děsivé signály „hnití“ migrační politiky v Berlíně, poukázal článek.

Od minulé neděle v Německu probíhají „agresivní projevy krajní pravice“, které si vzaly za formální důvod vraždu 35letého Němce ve městě Chemnitz, uvedl lucemburský deník Tageblatt Lëtzebuerg. Již bylo zaznamenáno několik případů útoků na cizince. Postoj k těmto incidentům ze strany místních a federálních orgánů vyvolává zvláštní obavy,zdůraznil článek.

Incident v Chemnitzu, kde byli zadrženi dva cizinci z Iráku a Sýrii, obžalovaní z vraždy Němce by neměl mít politický význam, zdůraznil autor materiálu: „To je věc  trestněprávních orgánů, podezřelí byli zadrženi. V takových případech nejsou nutnédemonstrace, ale pouta. Možná bohoslužby.” Neexistuje žádný zřejmý „politický význam” a motiv zločinu musí být vyjasně během vyšetřování všech okolností incidentu.

Nicméně, žádný důkaz, že v Německu cizinci „cíleně loví s noži Němce“ neexistuje – což nelze říci o neonacistech, kteří opakovaně pořádali lov na cizince, uvedl Tageblatt Lëtzebuerg. Během jejich útoků bylo od roku 1990 v zemi zabito více než 80 lidí.„Politický význam spočívá v tom, že očividně dobře organizovaná pravicová radikální chátra v Chemnitzu jen čekala na výmluvu, aby někoho nenáviděla. A ukázala svoji sílu a vyvstává otázka, jak velká je,” uvedl článek. A tuto sílu posiluje skutečnost, že pravicoví radikálové okamžitě obdrželi podporu od „znepokojených občanů” a celé řady „válečnických”německých politiků, poukázal autor.

Podle jeho názoru je skutečnost, že k něčemu podobnému mohlo dojít kdykoli v jiných městech, především na východě Německa a v některých případech se již dříve stalo, má velký politický význam. Sasko je zde ve zvláštní situaci, a nejen ono, poznamenal článek. Premiéru Saska Michaelu Kretzschmarovi bylo 16 let, když došlo k masakru v Rostocku-Lihtenhagene, připomněl autor: „Možná si kvůli věku neuvědomoval vnímat tuto ostudnou událost v tehdejších nových spolkových zemích. V mnoha oblastech se od té doby uskutečnila významných osvětových akcí a bylo hodně učiněno pro překonání této nesnášenlivosti. Úspěch však nebyl všude dosažen.”

Jako předseda vlády a křesťanský demokrat, byl osobně Kretzschmar prostě povinen organizovat takové práce v Sasku, když nastoupil do úřadu, protože tam „vždy nad mnohým zavírali oči“, napsal Tageblatt Lëtzebuerg. Zejména to platí pro policii, že se při nepokojích v Chemnitzu chovala „stejně naivně“, jak tomu bylo během nepokojů v jiných regionech Německa v roce 1992, poukázal autor: „Špatně se orientovala, nemohla se vyrovnat se svými úkoly, se objevila v neatraktivní podobě. Nebo cítila tajné sympatie k extrémistům? Stále si pamatujeme činy saských policistů proti filmovému štábu kanálu ZDF v Drážďanech. Kretzschmar tehdy případ uzavřel. V Sasku smrdí ryba od hlavy.”

Co se týče situace na federální úrovni, ministr vnitra Spolkové republiky Německo Horst Seehofer, který na začátku léta dokonce „riskoval vyvolat vládní krizi“, opět vynášíí do popředí utichající téma uprchlíků – a to všechno kvůli předvolební kampani v Bavorsku. Takto přispěl ke skutečnosti, že úroveň „varu” v pravicových kruzích zůstala vysoká, tvrdí článek: „To je tedy i vina ministra vnitra”. A teď, po dvou dnech trapného ticha, Seehofer vydal malou zprávu na Twitteru s „příšerným prohlášením“, že „obavy veřejnosti“ v souvislosti s vraždou „jsou pochopitelné“, napsal Tageblatt Lëtzebuerg.

Bití cizinců v Německu, Hitlerovy pozdravy a volání po krvavých represích již nejsou „obavy”, zdůraznil autor. „To se nedá pochopit. Zdá se, že v Berlíně také něco hnije,”uzavřel Tageblatt Lötzebuerg.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru