Je Indie připravena vyslat člověka do vesmíru?

Prvním Indem ve vesmíru byl Rákeš Šarma, který se dostal do vesmíru v roce 1984 na palubě sovětské kosmické lodi Sojuz T-11. Je ale Indie připravena vypustit člověka do vesmíru?

Předseda vlády Narendra Modi oznámil, že ANO! Indie by mohla vyslat člověka do vesmíru, a to do roku 2022.

Vědci indické organizace pro výzkum vesmíru (ISRO) předpokládají, že budou potřebovat 1,28 miliardy dolarů na splnění výzvy pana Modiho. Let by se mohl uskutečnit do 40 měsíců.

Důvody, proč je to možné
Pro vesmírný let mají v plánu použít nejtěžší raketu – Geosynchronní družicové vozidlo Mark III nebo GSLV Mk-III. Tato raketa může vynést až 10 tun nákladu na Nízkou oběžnou dráhu Země.

Test rakety GSLV MK III:

Činnost této rakety byla úspěšně zahájena v roce 2017. První start s kosmonauty je plánován po roce 2020.

Testy a vynálezy
Vesmírná agentura provedla v červenci 2018 úspěšný test, v němž bylo vidět zkušební vozidlo, které vezlo figuríny. Test měl ukázat, co se stane s posádkou lodi v případě selhání rakety na startovní ploše.

Vědci také vyvinuli nový typ silikonového pláště této rakety, který odolá spálení. plášť lodi při návratu do atmosféry Země totiž čelí teplotám až 1000° C.

Vyvinut byl i nový oblek pro astronauty (je vidět na hlavní fotce článku). Největší výzvou ale bude výcvik astronautů a příprava podmínek pro podporu co nejdelšího času pobytu astronautů ve vesmíru. To totiž není věc jednoduchá, ani po stránce psychické, ani po stránce systémové.

Předseda ISRO a známý vědec K Sivan řekl:

„Tento vesmírný program nejen posiluje národní hrdost, ale také povzbudí mládež k tomu, aby se věnovala vědě.“
Nová éra
Dr. Sivan říká, že vzhledem k tomu, že Indie zatím není schopna samostatně vycvičit své astronauty, může být využito i jiných agentur. Čas běží a je třeba dodržet termín. Výcvik astronautů je věc náročná!

Jeden ze způsobů výcviku astronautů:

Rákeš Šarma, první Ind, který v roce 1984 cestoval do vesmíru v sovětské raketě, říká:

,,Vlastní pilotovaný let do vesmíru je přirozeným výsledkem vesmírného programu, který dosáhl určité úrovně, růstu.“
Pokud se Indii tento let podaří, stane se čtvrtou zemí, která vyslala člověka do vesmíru. Do dnešního dne se to povedlo USA, Rusku a Číně.

Někteří vědci však nevěří, že je to možné
Vesmírný vědec V Siddhartha říká:

„Vyslání člověla do vesmíru je nejhloupější nápadem, obzvláště 50 let poté, co už byl Neil Armstrong poprvé na Měsíci. Robotické mise nyní mohou vykonávat roboti, nemusí tak být v ohrožení lidské životy.“
Neil Armstrong se 20.7.1969 jako první se nohou dotkl Měsíce. Pronesl památnou větu: ,,Jedná se o malý krok pro člověka, ale obrovský krok pro lidstvo“.

Dr. Sivan argumentuje ale tím, že stále existuje mnoho věcí, které mohou provádět pouze lidé. Indie proto usiluje o vybudování svých vlastních aktivit a způsobů, jak se prosadit ve vesmíru a objevit tak nové věci.

Profesor K Vijay Raghavan, hlavní vědecký poradce federální vlády řekl:

,,Indie má pro misi dokonalou technologii a kulturní prostředí.“
ISRO vždy splnilo výzvy
2009 – Inaugurační měsíční mise Chandrayaan-1. První mise, která měla pomoci nalézt vodu na Měsíci pomocí radarů.

2014 – Indie se úspěšně dostala na oběžnou dráhu kolem Marsu. Mise stála 67 milionů dolarů – což bylo ohromně levné v porovnání s misemi jiných agentur.

2017 – Indie úspěšně vypustila 104 družic během jedné mise. Rusko v roce 2014 vypustilo o 37 družic méně. Jedná se tedy o historický úspěch!

Dr Sivan říká:

„Selhání odmítáme, tým ISRO udělá vše proto, aby byl do roku 2022 poslán další člověk do vesmíru.“

(suenee.cz, foto: Youtube, video: Youtube)

Přejít nahoru