Rusko začne budovať vlastný internet nezávislý od USA. Na obežnú dráhu Zeme vyšle 640 družíc + VIDEO

V najbližších rokoch Rusko v rámci realizácie mimoriadne ambiciózneho projektu „Sféra“ rozmiestni na orbite Zeme obrovské zoskupenie 640 družíc. Vybuduje internetový systém nielen pre vlastnú potrebu, ale k novej siete sa bezproblémovo pripojí každý obyvateľ planéty, ktorý si to bude želať.

Ruskí odborníci prízvukujú, že daný projekt umožní Rusku radikálne znížiť závislosť od západných krajín v otázke slobodného prístupu k internetu. Dodávajú, že realizácia projektu „Sféra“ je iba jedna z etáp celého procesu.

Ďalším krokom bude vybudovanie vlastného systému serverov DNS. V súčasnosti podobný systém je monopolom USA, ktoré v priebehu niekoľkých hodín môžu odpojiť hociktorý štát od siete, vrátane Ruska. Ruskí odborníci varujú, že v súvislosti so súčasnými vzťahmi medzi Kremľom a Bielym domom je podobný variant s každým rokom pravdepodobnejší, a preto presadzujú vybudovanie vlastnej internetovej siete.

Experti poukazujú na to, že vybudovanie vlastnej internetovej siete napomôže rozvoju vo viacerých odvetviach: mikroelektronika, vesmírne lety, budovanie nových kozmických rakiet a zariadení a pod. Realizácia projektu „Sféra“ potrvá do roku 2028.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru