DLR oznámila, že se Ukrajina připravuje k útoku v Donbasu!

„Ukrajinská junta, která podle zabila našeho vrchního velitele Alexandra Zacharčenka, se považuje, představuje za neporazitelnou vojenskou sílu a začala aktivně přípravu na útok,“ uvedl Eduard Basurin s tím, že útok mohl začít už 14.září.

Podle něj ukrajinské bezpečnostní síly, pod záminkou provedení cvičení „Bouře-2018″, rozmístily údernou skupinu v Mariupolu. Zejména, podle DL, Kyjev rozmísťuje těžké vybavení a dělostřelectvo do oblasti města Rozovka.

Basurin poznamenal, že „jednotky dostávají munici a vybavení a také provádí údržbu zařízení před uskutečněním bojové mise”.„Kromě toho do okresu Urzuf dorazily jednotky 56. motorizované pěchoty a 406 dělostřelecké brigády,“ řekl zástupce operačního velitelství DLR.

Basurin také vyzval představitele západních zemí, aby zasáhli a zastavili „Porošenkův režim, hrající si s válkou”. „V opačném případě to povede k dalšímu kolu krveprolití v této občanské válce, která nepřinese nic kromě smutku a slzy v domovech Ukrajiny a naší země,“ poznamenal Basurin a dodal, že milice jsou připraveni odrazit útok bezpečnostních sil.

Ukrajinská vláda by riskovala, že bude poražena v případě útoku v Donbasu, ale místní bitvy jsou možné, uvedl k tomu předseda Centra pro analýzu a prognózu systému Rostislav Iščenko.

Podle něj by v předvečer voleb prezidenta Ukrajiny byla pro Petro Porošenko výhodné  zintenzivnění bojů v pásmu konfliktu, ale při velkém útoku vojenských sil by hrozilo, že utrpí vážnou porážku, což by poškodilo autoritu hlavy státu.

„Neustálé střety o vysoké intenzitě jsou pro něj zajímavé. To mu umožní vykládat, že válka na Donbasu je v plném proudu, útočí na Ukrajinu, je třeba se bránit a v té době prezident nemůže být osočován, a může se jen podporovat,“ poznamenal Iščenko.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru