Na hranicích rozdávali uprchlíkům spacáky a ošetřovali je. Teď končí. Maďarský zákon Stop Soros v akci

Podle Informací Českého rozhlasu se v Maďarsku projevují první dopady zákona známého pod označením Stop Soros. „Jakmile během několika měsíců vyčerpáme finanční prostředky, ukončíme činnost a zlikvidujeme nadaci,“ napsala v prohlášení na webu předsedkyně správní rady organizace Migration Aid Brigitta Siklósiová. „Ve jménu uprchlíků jsme vděční za veškerou vaši pomoc a podporu,“ dodala ještě. Organizace pomáhala uprchlíkům, např. jim rozdávala spacáky na hranicích, získávala pro ně zdravotní péči a tak podobně. Zprostředkovávala i komunikaci s úřady v maďarštině.

V tuto chvíli má organizace prostředky asi na tři měsíce fungování, pak ukončí provoz.

„Nové předpisy staví mimo zákon veškerou pomoc poskytovanou vnitrostátními, mezinárodními a nevládními organizacemi nebo jakýmkoli jiným lidem, kteří chtějí požádat o azyl nebo o povolení k pobytu v Maďarsku. Lidem, kteří by přesto chtěli pomáhat – a dopustili by se tak logicky porušení těchto zákonů – navíc úprava znemožňuje přístup do tranzitních prostor na hranicích Maďarska, kde jsou žadatelé o azyl zadržováni,” pokračoval server.

Za porušení těchto zákonů hrozí vyhoštění i pobyty za mřížemi. Vedle toho ale vůči uprchlíkům přitvrdily i úřady, které některým běžencům odmítaly vydat jídlo. Maďarský premiér Viktor Orbán se kvůli tomu dostal do konfliktu s EU, ale na svém přístupu k uprchlíkům nehodlá nic měnit.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru