Kolaboranti! To Poche. Tak co, Babiši? Lžete, je to jinak, začalo peklo kvůli Maďarsku

V úterý a ve středu probíhal ve Štrasburku proces Evropské unie s Maďarskem a jeho vládou Viktora Orbána. Na základě obžaloby přednesené nizozemskou zelenou europoslankyní Sargentini europoslanci jednali a posléze hlasovali o tom, zda vyzvou Evropskou komisi k zahájení procesu s Maďarskem, na jehož konci může být až odebrání hlasovacích práv.

Schytávali to zejména poslanci, jež hlasovali pro „potrestání“ Maďarska. Konkrétně šlo o kompletní europoslanecké kluby TOP 09 a hnutí ANO, doplněné o Miroslava Pocheho z ČSSD. Například Jaromír Štětina podporu kárného řízení, které může vést až k pozastavení členských práv, vysvětloval tak, že „hlasoval pro kritiku Orbána“.

VIDEO zde

Pochopení ale tito europoslanci příliš nezískali. Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna například vůbec nechápe, jaké že to hodnoty jsou v Maďarsku ohroženy, jak EP tvrdí. „Kdo je ohrožuje? Maďaři si volí svou vládu, jsou teď trestáni za to, jak volí?“ nestačil se divit ve svém facebookovém příspěvku poslanec.

Hlasování podle některých také ukázalo, že post ministra zahraničí rozhodně nepřísluší Miroslavu Pochemu, který podle všeho stále věří, že jej po komunálních volbách získá. „To, že poslanec Poche v Evropském parlamentu dnes hlasoval pro zahájení procedury uvalení sankcí a odebrání hlasovacích práv Maďarsku, ho totálně diskvalifikuje pro roli ministra zahraničních věcí České republiky, o kterou usiluje,“ říká jasně bývalý europoslanec Petr Mach.

Přímo v hlasovacím sále byl europoslanec Jan Zahradil, který hlasoval proti. Na sociální síti se zaměřil na poslance ANO, kteří jako jeden muž hlasovali proti Maďarsku, ačkoliv se jejich předseda s premiérem Orbánem ještě před pár dny fotografoval a ujišťoval, že mají stejné názory. „Na rozdíl od pana Stuchlíka europoslanci za ANO asi nemají číslo na Andrejův mobil. Tak dnes v EP hlasovali proti premiéru Orbánovi. Vhodně je doplnili kolegové z topky a pan wannabe ministr Poche,“ napsal Zahradil a přiložil fotku, na níž si premiér Andrej Babiš spokojeně připíjí s maďarským premiérem Orbánem sklenkou vína.

Podobně paradoxní celá situace přišla i komentátorovi Petru Štěpánkovi. „Ano v kostce. Zatímco europoslanci zvolení za ANO hlasují pro trestání Maďarska, Babiš se fotí s Orbánem. A takhle my si tu žijeme,“ dodal ironicky.

Poslanec za ODS Václav Klaus mladší považuje celou proceduru za obyčejné šikanování Maďarska. „Z českých poslanců se jako evropští kolaboranti projevili: TOP 09 Štětina, Pospíšil, Niedermayer… ANO Telička a spol. a ČSSD Poche,“ shrnul Václav Klaus, kterému zmínění europoslanci nestáli za víc než za jadrné „Fuj“.

Jeho příspěvek následně sdílel na Twitteru europoslanec ANO Petr Ježek, který byl právě mezi těmi, kteří hlasovali pro potrestání Maďarska. „Kolaboranti jste,“ dodal zákonodárce Babišova hnutí s velkým výsměchem ke Klausovu příspěvku.

Evropský parlament schválil návrh na zahájení řízení podle článku 7 Smlouvy o EU, na jehož konci by teoreticky Evropská rada mohla Maďarsku odebrat právo hlasovat v orgánech EU. Pro usnesení o zahájení trestního řízení proti Maďarsku hlasovalo 448 europoslanců, proti bylo 197 z nich a 48 se zdrželo. Ze 751 poslanců jich 58 nepřišlo do sálu a nehlasovalo.

Zde je kompletní přehled hlasování českých europoslanců.

Pro návrh na potrestání Maďarska hlasovali:

Z frakce Liberálů a Evropských demokratů (ALDE)

Pavel Telička (zvolen za ANO)

Dita Charanzová (zvolena za ANO)

Martina Dlabajová (ANO)

Petr Ježek (zvolen za ANO)

Z frakce Evropské lidové strany (EPP/ED)

Stanislav Polčák (STAN)

Luděk Niedermayer (TOP 09)

Jiří Pospíšil (TOP 09)

Jaromír Štětina (TOP 09)

Z frakce Socialistů a sociálních demokratů (S+D)

Miroslav Poche (ČSSD)

 

Proti potrestání Maďarska hlasovali tito europoslanci:

Z frakce Lidovců (EPP/ED)

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Michaela Šojdrová (KDU-ČSL)

Pavel Svoboda (KDU-ČSL)

Z frakce Evropských svobodných a demokratů (EFFD)

Jiří Payne (Strana svobodných občanů)

Z frakce Evropské sjednocené a zelené levice (GUE/NGL)

Jaromír Kohlíček (KSČM)

Kateřina Konečná (KSČM)

Jiří Maštálka (KSČM)

Z frakce Evropští konzervativci a reformisté (ECR):

Evžen Tošenovský (ODS)

Jan Zahradil (ODS)

Z frakce Socialistů a sociálních demokratů (S+D)

Jan Keller (ČSSD)

Zdrželi se:

Z frakce Socialistů Pavel Poc (ČSSD).

Neúčastnili se hlasování:

Z frakce Socialistů Olga Sehnalová (ČSSD)

(parlamentnilisty.cz, foto: Facebook)

Přejít nahoru