Salvini vpustil pod nátlakem EU a neziskovek do země migranty a ti se mu takto „odvděčili“

Migranti k italským břehům připluli na lodi Diciotti 15. srpna a vláda jim deset dní nechtěla umožnit z lodi vystoupit. Nakonec tak po nátlaku Evropské unie a neziskových organizací učinila, ale jak se ukazuje, afričtí migranti si tohoto velkorysého gesta příliš nevážili. Salvini na svém twitteru uvedl, že 50 ze 144 ubytovaných migrantů již přijímací středisko upustilo a zdržují se neznámo kde. Podle Salviniho je to jasný důkaz, že nešlo o uprchlíky, kteří utíkali před válkou a hladomorem.

„Potřebovali prý zajistit bezpečí a střechu nad hlavou, ale rozhodli se středisko svévolně opustit a zmizet z dohledu úřadů. Je zřejmé, že tito lidé opravdu neutíkali před válkou nebo hladomorem,“ napsal italský ministr vnitra na twitteru. Jak zmiňuje server The Local, o migranty se starala katolická charita Caritas ve středisku Rocca di Papa. Podle vyjádření charity odešli migranti ze střediska „dobrovolně“.

Vedení charitativní agentury je přesvědčeno, že se nejspíš pokusí dostat do dalších členských států Evropské unie. „Nikdo nechce zůstat v Itálii. To všichni dobře víme,“ uvedl otec Francesco Soddu se zjevnou narážkou na italskou vládu, na kterou migrační neziskové organizace pohlížejí značně kriticky. Většina z migrantů pocházela z Eritreje, Somálska, ale také ze Súdánu a Komor. „Od začátku roku dorazilo do země 3000 Eritrejců, ale o azyl jich požádalo méně než 1000,“ uvádí server.

Většina migrantů z Eritreje pokračovala dle informací italské vlády do Německa, Švédska nebo Velké Británie. „A to navzdory tomu, že o azyl by měli na základně Dublinského systému přistěhovalci požádat v první zemi Evropské unie, kam vkročí,“ konstatuje server The Local.

Matteo Salvini a jeho strana Liga však čelí i jiným problémům, než těm, které souvisejí s přistěhovalectvím. Zatímco Salvini čelí ze strany sicilského prokurátora vyšetřování v souvislosti s jeho rozhodnutím nevpustit migranty na italskou půdu, Liga má problémy kvůli svým financím. „Včera byli odsouzeni za finanční machinace bývalý vůdce strany Umberto Bossi, jeho syn Renzo a někdejší pokladník strany Francesco Belsito. K podvodům mělo docházet v letech 2008 až 2010 a strana by dle nařízení soudu měla přijít o 49 milionů eur. Samotná strana však tvrdí, že má na kontě jen 5,5 milionu eur.“

(parlamentnilisty.cz, foto: Reuters)

Přejít nahoru