Stovky migrantů utekly z detenčního centra v Tripolisu

Zemřelo při nich už nejméně 50 lidí. Itálie v pondělí odmítla spekulace, že v chaotické severoafrické zemi chystá intervenci. Podle Reuters z detenčního centra při silnici na letiště uprchlo asi 1 800 migrantů. Agentura se odvolává na nejmenovaného humanitárního pracovníka působícího na místě. Libyjské úřady zprávy ale zatím nepotvrdily. V opačném případě by to ale znamenalo, že se na svobodě ocitla asi čtvrtina všech migrantů, které v současnosti drží v zajetí libyjské úřady. Většinu z nich zadržela libyjská pobřežní stráž při pokusu vyplout směrem k Itálii.

Boje na jihu Tripolisu vypukly minulý týden, kdy se do sebe pustily ozbrojené skupiny soupeřící o moc, území a státní peníze. Ve čtvrtek kvůli bojům úřady za pomoci OSN přesunuly několik set migrantů ze záchytných center v Tripolisu do bezpečí, protože ostraha záchytných center uprchla. O víkendu uprchlo z vězení v hlavním městě 400 trestanců.

„Vylučuji vojenské zásahy, které nic neřeší. A to by měli pochopit i ostatní,“ potvrdil ministr vnitra Matteo Salvini, který naznačil, že vinu za libyjskou krizi nese Francie. „Někdo za tím bezpochyby stojí. Nic se neděje náhodou. Obávám se, že někdo z egoistických národních ekonomických důvodů ohrožuje stabilitu Afriky a potažmo i stabilitu Evropy.

Na otázku novinářů, zda měl na mysli Francii, Salvini reagoval: „Myslím toho, kdo začal válku, ke které nemělo dojít, organizuje volby, aniž vyslechne spojence, OSN či Libyjce.“ „Zeptejte se v Paříži,“ reagoval Salvini.

(SCa, www.ceskoaktaulne.cz, foto: Reuters)

Přejít nahoru