Střílení na migranty: Výbušné informace. O střelbě i migrantech z Afriky

Loď v každém případě řídil občan Španělska, kterého nyní marocké úřady vyšetřují. Ty zároveň tvrdí, že v den, kdy došlo ke střelbě, zastavily další stovky Maročanů, kteří se chtěli ilegálním způsobem dostat do Španělska a dále do Evropy. Když se jim jejich úmysl nezdařil, začali přímo na místě demonstrovat a podle serveru Marocco World News provolávat hesla, v rámci kterých se dožadovali volného průchodu do Evropy.

Polde Marocco World News (MWN) musela policie u měst Tanger a Tetouan nasadit bariéry, aby zabránila dalším pokusům ilegálních migrantů dostat se na lodě. Marocká národní observatoř pro lidská práva zkraje tohoto týdne informovala o hromadném zatýkání většího počtu ilegálních migrantů z Maroka i okolních států, kteří byli následně dopraveni zpět do měst a obcí, odkud se na nebezpečnou cestu vydali.

Jak server MWN zmiňuje, v letošním roce tvoří mezi migranty bez dokladů Maročané třináct procent, což představuje asi 7100 lidí. „Španělské ministerstvo vnitra uvádí, že aktuálně v zemi žiije více než 250.000 ilegálních migrantů z Maroka a přibližně 5000 z nich tvrdí, že jsou nezletilí a do Španělska přišli bez doprovodu dospělého,“ uvádí server.

Britský deník The Independent přidává údaje z jednoho facebookového inzerátu, kde slibují převaděči úspěšný přesun z Maroka do Španělska po moři za 630 eur. „Jenom v letošním roce však ilegální převaděčství z Maroka stálo život přibližně čtyř stovek lidí,“ píše deník s tím, že ze země utíkají zejména mladí lidé, protože v této věkové skupině se v posledních měsících zvýšila nezaměstnanost na téměř 30 procent.

K tématu se včera na svém facebooku vyjádřila také redaktorka serveru Echo24 Lucie Sulovská. „Evropské donucovací prostředky jsou z hlediska Afričana (a Maroko patří k nejcivilizovanějším zemím v Africe) prostě směšné. Nedávno byl v německém bulváru rozhovor s africkými dealery drog, co působí někde v Hamburku víceméně na očích policie. Ti kluci moc dobře vědí, že kdyby to udělali v Africe, policajti nebo vojáci by je seřezali jak žito a strčili do díry,“ napsala Sulovská

Celý facebookový komentář Sulovské:

No, tohle je další věc, proč se bohužel africkou migraci nepodaří zastavit jinak než silou. Nemyslím střílením, ale důslednou ochranou hranic a vrácením každé lodě do Afriky. Evropské donucovací prostředky jsou z hlediska Afričana (a Maroko patří k nejcivilizovanějším zemím v Africe) prostě směšné. Nedávno byl v německém bulváru rozhovor s africkými dealery drog, co působí někde v Hamburku víceméně na očích policie. Ti kluci moc dobře vědí, že kdyby to udělali v Africe, policajti nebo vojáci by je seřezali jak žito a strčili do díry. Z německého systému mají srandu. V Keni před časem pochytali partu kluků (malých, 8 až 13 let), kteří tam dělali nelegálně sezónní práce. Naházeli je do dobytčáků a odvezli zpátky do Ugandy. Kluci byli celí vysmátí, protože předtím dostali výplatu, takže se jim to stejně vyplatilo. V Evropě dostanou plný servis jako nezletilí bez doprovodu ještě ve dvaceti. Kdyby někdo útočil v Africe na pohraniční stráž jako ti ve Španělsku, byl by v okamžiku mrtvý. I když přiletíte legálně, na letišti v Entebbe vám vojáci strčí div ne do zadku teploměr, jestli jim z Evropy nepřivážíte infekční chorobu. Je to vtipný paradox. Cokoliv tady je blahobytnější, jakékoliv užití síly přijatelné v Evropě je z hlediska afrických standardů laskavé podrbání po hlavě. Nemají co ztratit

(parlamentnilisty.cz, foto: AP)

Přejít nahoru