Smrt novináře v Německu. Spadl z visuté lávky

Při zásahu policie proti ekologickým aktivistům, kteří se snaží zabránit vykácení Hambašského lesa na západě Německa, zahynul novinář. Muž se zřítil z visuté lávky zavěšené v korunách stromů a těžkým zraněním později podlehl. Úřady do odvolání pozastavily vyklízení lesa.

Novinář se zřítil z výšky patnácti metrů, informoval policejní mluvčí. Mrtvým je podle něj mladý žurnalista, který delší dobu dokumentoval život ekologických aktivistů v Hambašském lese.

Policisté zdůraznili, že v okamžiku novinářova pádu neprobíhaly v blízkosti místa žádné policejní akce.  Ministr vnitra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, ve které les leží, na spěšně svolané tiskové konferenci oznámil, že až do odvolání vyklízení Hambašského lesa zastavuje. „Nemůžeme teď pokračovat, jako by se nic nestalo,“ zdůvodnil své rozhodnutí ministr Herbert Heul.

Německá policie se snaží vyhnat aktivisty z Hambašského lesa od minulého týdne. V lese v uplynulých letech vzniklo celkem 51 chatek v korunách stromů. Ekologičtí aktivisté, kteří v nich zčásti žijí již od roku 2012, se snaží jeho vykácení zabránit.

Lokalita leží na okraji rozsáhlého povrchového dolu na hnědé uhlí, který chce energetická společnost RWE na území lesa rozšířit. Dosud policie vyklidila 39 z 51 domků. V noci na neděli pozatýkala při akci 34 ekologických aktivistů.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: AP)

Přejít nahoru