Obama promluvil o Trumpovi a jeho příznivcích: Jsou to extremisté, šíří šílené teorie, třeba že já nejsem Američan

Americká prezidentská tradice říká, že bývalí prezidenti mlčí k tomu, co dělají jejich nástupci. Tuto tradici celé měsíce dodržoval i Barack Obama, a to i navzdory tomu, že se mu velmi pravděpodobně ani za mák nelíbilo, jak si Trump počíná. A teď už to Obama nevydržel a Trumpa otevřeně zkritizoval. Exprezident má za to, že Trump se veze na vlně politiky strachu a hněvu, která není Američanům vlastní.

Od Američanů se podle Obamy čeká, že budou hájit svobodu, demokracii, že budou tolerantní, ale v žádném případě nebudou ustupovat radikálním názorům. A Trump teď šíří radikální názory, alespoň podle Obamy. Informuje o tom britský The Guardian.

„(Trump) sází na kmenové chování, probouzí v lidech strach, poštvává jednu skupinu proti druhé. Říká lidem, že by mohli žít v bezpečí, kdyby nebylo ‚těch druhých‘, kteří nevypadají jako my, nemluví jako my, nemodli se jako my. To je stará písnička. Stará jako sám čas,“ pronesl exprezident.

Jedním dechem však dodal, že tyto nálady nevzbudil v lidech až Trump. Trump jen využil nálad, které byly v lidech přiživovány po celá léta.

Američané podle Obamy jednoho dne dospěli k závěru, že jejich demokracie, svoboda a jasně daná pravidla jsou samozřejmostí, a došli k názoru, že už nemusí chodit k volbám. To vytvořilo vakuum, do kterého vpluli pravicoví radikálové Trumpova typu. Obama se v této souvislosti podivoval nad tím, že demokratičtí republikáni Trumpovu politiku nejen tolerují, ale často dokonce i podporují. Dnes republikáni těží z toho, že americká ekonomika roste, ale Obama v projevu na univerzitní půdě podotkl, že základy stávajícího ekonomického oživení položila už jeho vláda.

Extremisté, kterým prý dnes republikáni naslouchají, šíří nesmyslné konspirační teorie, mezi které patří i teorie o tom, že Obama ve skutečnosti není Američan.

Teď podle exprezidenta mají jedinečnou možnost navrátit svou zemi alespoň trochu do normálu. Za dva měsíce by proto Američané měli jít k volbám a jasně říct, co si o Trumpově politice myslí.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru