To je šílené. Afghánskému migrantovi, který znásilnil mladou ženu, pomáhala vybavit pobyt neziskovka

Osemnásťročný Sarhad Bilal Ahmad, ktorý mal 9. septembra v Budapešti znásilniť 21-ročný ženu, mohol zostať v krajine vďaka právnej pomoci, ktorú mu poskytla mimovládna organizácie Helsinský výbor. Informuje o tom portál Novinky.cz s odvolaním sa na maďarský web origo.hu.

Maďarské médiá uvádzajú, že mimovládne organizácie bežne poskytujú právnu pomoc migrantom, ktorí sa snažia získať azyl v Maďarsku. “Sarhad Bilal Ahmad využil ich právnu pomoc v roku 2017, vďaka čomu mohol zostať na území Maďarska,” napísal origo.hu.

Afgáncovi úrady na území Maďarska udelili štatút utečenca. O azyl je pri tom v Maďarsku možné požiadať len v tzv. tranzitných zónach na srbsko-maďarskej hranici pri obcí Tompa a Röszke. Tranzitné zóny sú súčasťou bariéry, ktorú Maďarsko postavilo na hraniciach so Srbskom v čase vrcholiacej migračnej krízy v roku 2015.

Sarhadiho Bilala Ahmada zadržali rakúski policajti na druhý deň po čine vo vlaku pri rakúskom meste Linz. “Bol zadržaný na základe európskeho zatykača pri kontrole vo vlaku smerujúcom do Frankfurtu,” uviedla maďarská polícia na svojom webe. “Bol umiestnený do vydávacej väzby,” píše sa na stránke Police.hu.

Afganec mal v Budapešti znásilniť ženu v reštaurácii rýchleho občerstvenia v budapeštianskom piatom obvode, kde pracoval. “Sarhad Bilal Ahmad mal na toaletách prinútiť ženu k sexuálnemu aktu,” uviedla maďarská polícia.

(hlavnespravy.sk, foto: archiv)

Přejít nahoru