Schwarzenegger označil Trumpa na klimatické konferenci za blázna +VIDEO

Schwarzenegger, který jako guvernér nejlidnatějšího státu USA v letech 2003 až 2011 vynikal především úsilím o omezení průmyslových exhalací a skleníkových plynů, je jedním z účastníků dnes zahájené dvoutýdenní světové konference o klimatu COP24.

Republikánský politik a také hrdina především akčních filmů v hornoslezském městě zdůraznil, že Spojené státy jsou stále součástí mezinárodní dohody o omezení skleníkových plynů, třebaže prezident Trump se rozhodl od dohody odstoupit.

Schwarzenegger před delegáty prohlásil, že “Amerika je více než jenom Washington nebo jeden vedoucí představitel”. Trumpa kvůli rozhodnutí odstoupit od dohody označil za “mešuge” a prohlásil, že globální klimatická dohoda se v USA těší široké podpoře na místní úrovni a na úrovni jednotlivých států.

 

Rakouský rodák dále řekl, že na příští světovou konferenci o klimatu by měli být pozváni také místní politici. “A pokud tak učiníte, slibuji vám: Já se vrátím,” uzavřel Schwarzenegger svou typickou filmovou hláškou.

Ze známých osobností dnes na konferenci v Polsku média zaujal také průvodce televizními přírodopisnými filmy z produkce BBC David Attenborough. Ten varoval, že lidská civilizace by se mohla zhroutit, pokud svět nezakročí proti klimatické změně.

Dvaadevadesátiletý Attenborough upozornil, že “právě nyní čelíme katastrofě globálních rozměrů způsobené člověkem, což je pro nás největší hrozba za tisíce let”. “Pokud lidstvo nepodnikne příslušné kroky, je na obzoru kolaps naší civilizace a vyhynutí velké části přírodního světa”, varoval Attenborough.

(eurozpravy.cz, foto: Youtube)

 

Přejít nahoru