Saúdský princ, kterého viní z podílu na vraždě novináře, dorazil na summit G20. Macron ho chtěl seřvat, ale moc se to nepovedlo… + VIDEO

V argentinském Buenos Aires rokují světoví lídři. Do řeči se spolu dali i francouzský prezident Emmanuel Macron a saúdský korunní princ Mohammed bin Salmán. Jejich rozhovor zachytily mikrofony, které možná slyšely něco, co se nemělo dostat na veřejnost.

„Mám strach, mám strach, … říkal jsem to ,“ promlouvá v jednu chvíli francouzský prezident Macron ke korunnímu princi. „Ano, řekl jste mi to, děkuji mnohokrát,“ odpověděl princi. „Nikdy mě neposloucháš,“ zlobil se dál Macron. „Ale samozřejmě, že tě poslouchám,” odvětil saúdský korunní princ. V tu chvíli si uvědomí, že ho zabírá kamera a usměje se. Macron s princem se poté odvrátili od kamery a nebylo slyšet, co si říkají. Za chvíli však mikrofon zachytil dalších pár slov. „Je to v pořádku vyřeším to,“ ujišťoval princ Salmán. „Jsem zvyklý držet slovo,“ odpověděl na to Macron. Tím  jejich rozmluva skončila.

Elysejský palác, tradiční sídlo francouzských prezidentů, poté potvrdil, že k rozmluvě došlo. Francouzský prezident prý princi Salmánovi vyčinil za vraždu novináře Chášakdžího a požadoval nalezení politického řešení války v Jemenu.

Srdečného přivítání se Salmánovi dostalo od ruského prezidenta Vladimira Putina. Oba světové lídry pravděpodobně sblížilo to, že jsou nyní pod tlakem. Princ kvůli vraždě nezávislého novináře, který kritizoval saúdskoarabskou vládu, a Putin kvůli incidentu v Azovském moři, kde ruské lodě zaútočily na ukrajinská plavidla a zajaly je. Západ má za to, že se tak stalo v mezinárodních vodách. Putin oponuje, že Ukrajinci ruská plavidla vyprovokovali.

Prezident Spojených států Donald Trump zrušil kvůli incidentu v Azovském moři dvoustranné jednání s Putinem. Zato s korunním princem se setkal. Bílý dům však tvrdí, že si politici jen vyměnili zdvořilé pozdravy. Nic víc.

Trump se však pochlubil podpisem nové obchodní dohody USA, Kanady a Mexika. Nová dohoda známá pod zkratkou USMCA nahradí dohodu z roku 1994 (NAFTA). „Právě jsem uzavřel jeden z největších obchodů USA v historii,“ napsal Trump na sociální síti Twitter. „Spojené státy, Mexiko a Kanada podepsaly skvělý dokument. Strašná NAFTA brzy zmizí. Nová dohoda USMCA bude pro všechny fantastická,“ psal Trump dál.

The Guardian tvrdí, že světoví lídři těžko hledají shodu nad prohlášením summitu. Zdá se, že Donald Trump má problémy s tou částí dohody, která se týká multikulturalismu. Předseda Evropské rady Donald Tusk všechny politiky vyzval, aby určený čas využili k velkým jednáním, protože je třeba vyřešit celou řadu problémů – válku v Sýrii, válku v Jemenu i agresivní chování Ruska.

(parlamentnilisty.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru