Loď Aquarius za dva a pol roka dopravila do Európy takmer 30-tisíc migrantov. Kvôli kritike vlád končí svoju misiu

“Ukončiť pôsobenie lode Aquarius bolo mimoriadne ťažké rozhodnutie,” uviedol prevádzkový riaditeľ SOS Méditerranée Frédéric Penard.

Rozhodnutie zdôvodnil “útokmi zo strany niektorých európskych štátov” v uplynulých 18 mesiacoch a nezmyselnými obvineniami z vypúšťania toxického odpadu a kriminálnych aktivít, ktorým čelia obe organizácie.

Plavidlo Aquarius v Stredozemnom mori operovalo od februára 2016 a počas približne 200 zásahov vyzdvihlo na palubu približne 29 500 migrantov.

Po tom, čo nová talianska vláda tento rok uzavrela prístavy lodiam neziskových organizácií, sa loď Aquarius ocitla v centre diplomatických roztržiek ohľadne toho, kde migrantov vylodiť.

Loď najskôr pôsobila pod vlajkou Gibraltáru, ktorý jej túto možnosť tento rok v auguste odňal. Pod panamskou vlajkou loď zmenila meno na Aquarius 2.

Panamská registrácia vypršala na konci októbra. V novembri potom získal Aquarius provizórne libérijskú registráciu, tá mu však neumožňuje podieľať sa na pátracích a záchranných operáciách v Stredomorí.

(hlavnespravy.sk, foto: archiv)

Přejít nahoru