Ničivá zbraň v plné síle. Americké letectvo se chystá umlčet kritiky + VIDEO

Mimořádná schopnost letounů páté generace

Episkopos rozebral klip, který na svůj instagramový profil nahrál kapitán amerického letectva Andrew “Dojo” Olson. Video zachycuje F-35 Lightning II verze A provádějící sérii dramatických vzdušných manévrů na letecké základně Luke v Arizoně.

Video bylo na internet umístěno minulý týden a zaznamenalo značnou sledovanost, konstatuje historik. Nastiňuje, že klip začíná ve chvíli, kdy Olson uvede svůj letoun do kolmého stoupání, které bez jakýchkoliv bez jakýchkoliv problémů zakončí utaženým přemetem.

Olson pokračuje tím, co popisuje jako kontrolovanou plochou vývrtku, kdy jeho letoun doslova padá z oblohy, avšak tento pohyb je plně pod kontrolou, podotýká Episkopos. Dodává, že F-35A následně pomalu pokračuje v letu zakončeném levým výkrutem a zmizí ze záběru.

Krátké video bylo natočeno minulý měsíc a podle Olsona, který působí jako velitel demonstračního týmu pro letoun F-35, jde o pouhou upoutávku na letecké show v letošním roce, vysvětluje odborník. “To, co činí pátou generaci bojových letounů obecně tak mimořádnou, je nízká rychlost a vysoký úhel manévrovacího náběhu, které zvládne,” cituje Episkopos pilotova slova z tiskové zprávy amerického letectva.

 

Olson také uvedl, že je velmi pyšný na porok, který jím vedený tým zaznamenal v loňském roce, a že se velice těší na rok 2019, kdy bude moci na leteckých přehlídkách po celém světě ukázat skutečný potenciál letounu F-35A Lightning II, zmiňuje expert.

F-35 zdaleka nepředvedl vše

Olsonův tým představuje zcela samostatnou jednotku, od které si U.S. Air Force slibuje, že bude mít dostatečnou svobodu k posouzení mimořádných vlastností typu F-35A a předvedení toho, v čem se tento stroj tak zásadně odlišuje od svých předchůdců i zahraničních konkurentů, vysvětluje Episkopos. Doplňuje, že první příležitost dostane v letecké přehlídce na letišti Melbourne ve floridském Orlandu koncem března.

F-35A svými dosud předvedenými výkony rozhodně nevyčerpal své portfolio, zdůrazňuje historik. Připomíná, že jedinou akrobatickou demonstraci letoun předvedl v roce 2017 na pařížské letecké přehlídce a ta byla vnímána především jako snaha výrobce stroje, společnosti Lockheed Martin, uchlácholit kritiky předchozích problémů letounu s motorem i palubními systémy a americké letectvo zřejmě doufá, že chystaným předvedením F-35A v letošním roce získá stroji zpět sympatie.

 

Je třeba vzít v potaz, že Spojené státy v několika posledních letech čile vyjednávaly o několika velkých kontraktech na prodej letounu F-35, poukazuje Episkopos. Připouští, že klíčová klientela z řad členských zemí Severoatlantické aliance s drtivou pravděpodobností nehodlá nakupovat ruské či čínské stroje, ale dodává, že zbrojovka Lockheed Martin se poslední dobou potýká s tržní konkurencí v podobě v EU vyráběného letounu Eurofighter Typhoon.

“Ačkoliv letecké přehlídky bývají jen zřídka využívány k prezentaci nových technologií,  Lockheed Martin se ukazuje jako adept na využití této půdy k nabídnutí F-35 zahraničním zákazníkům,” píše historik. Připomíná, že ambiciózní plán amerického letectva na prezentaci F-35 na leteckých přehlídkách v letošním roce ostatně přichází v době, kdy Rusko a Čína tímto způsobem již aktivně propagují své vojenské technologie.

(zdroj: eurozpravy.cz, auto: Marek Bláha, foto: acecombat.wikia.com)

 

Přejít nahoru