Rusko: Naše podvodní drony mohou zničit základny i letadlové lodě + VIDEO

“Předpokládá se, že drony Poseidon budou mít na palubě  dvě ponorky, které budou součástí severní a tichomořské flotily, přičemž každá bude mít maximálně osm dronů, tzn. celkový počet Poseidonů v bojovém nasazení může dosáhnout 32 jednotek,” píše se v článku.

Jedním z pravidelných nosičů UAV bude speciální ponorka Chabarovsk,  která byla postavena pro severní flotilu. Další speciální ponorky a “jaderné ponorkové křižníky projektu 949A po příslušné úpravě”,  mohou být použity jako nosiče Poseidonu.

O bezpilotním podvodním vozidle postaveném v Rusku poprvé informoval ruský prezident Vladimír Putin ve svém sdělení Federálnímu shromáždění v březnu 2018. Prezident pak řekl, že tyto podvodní drony mohou být vybaveny jak konvenčními, tak i jadernými zbraněmi a že budou schopny zničit nepřátelskou infrastrukturu, skupiny letadlových lodí a tak dále. Bylo zjištěno, že tato zařízení budou mít téměř neomezený dosah.

Drony Poseidon spolu s nosiči – jadernými ponorkami – jsou součástí takzvaného oceánského víceúčelového systému. Již dříve zdroje vojensko-průmyslového komplexu uvedly, že Poseidon bude mít schopnost nést jadernou hlavici s kapacitou až dvou „megatun“, aby mohl Poseidon zničit nepřátelské námořní základny a maximální rychlost by měla být 200 km / h. Bylo také uvedeno, že podvodní zkoušky již probíhají.

(prvnizpravy.cz, foto: UK Defence Journal)

Přejít nahoru