Vzbouřete se! Džihádistický „Hlas Daeshe” vyzval žluté vesty ke vzpouře

Podle expertů byl vzkaz nejprve odvysílán na radiu al-Bayan, rozhlasu Islámského státu. Fabien Clain, původem z ostrova La Réunion, pocházející z francouzského Toulouse, v něm vybízí sympatizanty, kteří se nacházejí ve Francii, aby „pomstili ty, kteří umírají” pod údery koaličních armád. Jean-Charles Brisard, prezident Centra teroristických analýz na svém twitterovém účtu upřesňuje, že by tato pomsta měla „otřást zemí bezvěrců”, aby pocítili, že „válka udeřila na jejich dveře”.

Jiný francouzský expert Romain Caillet upozorňuje na to, že ve vzkazu se objevuje přímé oslovení Francouzům, že připravované atentáty jsou výrazem „aktu msty”. Nahrávka je čerstvá, neboť se v ní objevuje odkaz na „žluté vesty”, jež džihádista osobně podporuje slovy, aby se aktivně „bouřili proti vládě, která utrácí tvé peníze, aniž by myslela na ostatní”.

 

Čtyřicetiletý Fabien Clain, islámský konvertita, je hledán ve spojitosti s atentáty 13. listopadu 2015 v Paříži a Saint-Denis, se nachází pravděpodobně na severu Sýrie. Byl dříve v kontaktu s Abdelkaderem Merahem, bratrem Mohammedem, autorem atentátů v Toulouse v roce 2012, který stál život sedm obětí, mezi nimiž byli vojáci i děti ze židovské školy.

Džihádista Clain byl v roce 2009 odsouzen k pěti letům vězení za organizování skupiny, která dodávala bojovníků do Iráku, po svém propuštění se pohyboval v Normandii na severu Francie, kde učil arabštinu.

Hlas Fabiena Claina se poprvé objevil na nahrávce, v níž se islámský stát přihlásil ke krvavým atentátům ze 13. listopadu 2015 v Paříži. Série šesti útoků střelnými zbraněmi a čtyři sebevražedné bombové útoky si vyžádály 130 mrtvých a 415 zraněných. Zemřelo při nich rovněž 7 teroristů.

(eurozpravy.cz, foto: wikipedia)

 

Přejít nahoru