Rodina mafiána Tota má na svém triku účet za pobyt ve vězení

Rodina se chce nařízení bránit, podle ní zákon takto vymáhat peníze nedovoluje. Informace přinesla italská média s odvoláním na právního zástupce rodiny. „Zákon výslovně zakazuje, aby náklady na pobyt ve vězení platili dědicové odsouzeného,“ tvrdí advokát Luca Cianferoni. Podle něj se rodina proti příkazu odvolá.
Podle článku 188 italského trestního zákona musí každý odsouzený zaplatit náklady zejména za vybavení a stravu ve výkonu trestu. Tyto platby ale mohou být odpuštěny v případě, že je vězeň nemajetný a ve věznici se řádně chová. Zákon také hovoří o tom, že povinnost platby nepřechází na dědice odsouzeného.

Salvatore „Toto“ Riina byl hlavou sicilské mafie Cosa Nostra až do svého zatčení v roce 1993. Po jeho dopadení mu soudy udělily 26 trestů doživotního vězení mimo jiné za vraždy, únosy a obchod s drogami. Ve vězení strávil 24 let a zemřel v roce 2017.

Riina byl vězněn v zařízeních s nejvyšším stupněm ostrahy a zemřel ve vězeňské nemocnici v Parmě. Proplacení nákladů spojených s jeho pobytem za mřížemi požaduje právě parmská věznice, Riinově vdově Ninettě Bagarellové příkaz zaslalo ministerstvo spravedlnosti.

Nástupce Riiny, nového bosse mafie Settima Minea a s ním dalších 45 osob loni v prosinci zatkla policie. Zadržení byli obviněni mimo jiné ze spolčování mafiánského typu, vydírání, nedovoleného ozbrojování či žhářství.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru