Násilné migranty z Ambergu nelze deportovat: Jeden je mladistvý. Druhý začal chodit do školy

Vánoce jsou za námi a lidé se vrací ke svým všedním starostem. Až nad hlavu jich teď má bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann (CSU). Musí vymyslet, jak si poradit se čtyřmi mladými žadateli o azyl, kteří na konci prosince vyrazili na procházku po bavorském městě Amberg a z legrace napadali kolemjdoucí. Šlo o mladíky ve věku 17 až 19 let z Afghánistánu a Íránu. Při své krvavé procházce napadli 12 lidí.

Ukazuje se však, že ani po rozpoutání takovéto krvavé zábavy není možné čtyři mladíky deportovat z Německa do jejich domovských zemí. Zákony to neumožňují. Ministr Herrmann je odhodlán prosadit změnu zákona tak, aby pachatele takovýchto násilných činů bylo možné z Německa vyhostit co nejrychleji. Informuje o tom server BR24.de. „Tvrdě pracujeme na změně zákonů,“ ujistil ministr bavorské vlády veřejnost

Proces deportace byl již zahájen s mladíkem z Íránu, jenže celou věc komplikuje fakt, že u sebe nemá žádné doklady, na jejichž základě by bylo možné potvrdit jeho totožnost. První informace německých médií o incidentu obsahovaly informaci o tom, že jeden z mladíků může být Syřan, ale pravděpodobně se ukázalo, že jsou všichni tři z Afghánistánu. Jeden z Afghánců je mladistvý a Spolkový úřad pro uprchlíky a migraci zakázal jeho deportaci pryč z Německa. Dalšímu Afghánci již byla žádost o azyl zamítnuta, ale vyhnul se deportaci tím, že se začal vzdělávat. Ze školy však může být vyloučen a deportován. Žádost o azyl posledního afghánského mladíka zatím nebyla posouzena.

Počínání čtyř mladíků znovu vyvolalo spory na politické scéně. Zatímco politici pravicové CSU a Alternativy pro Německo volají po tvrdších zákonech, které by umožnily snazší deportaci těch žadatelů o azyl, kteří se dopustí trestného činu, liberálové z FDP a levicová Die Linke zpřísnění zákonů jednoznačně odmítají.

Starosta Ambergu Michael Cerny (CSU) již také oznámil, že situace ve městě se pokouší zneužít radikálové, kteří v ulicích organizují občanské hlídky a rádi by vzali spravedlnost do svých rukou.

(parlamentnilisty.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru