Salviniho dekret, proti kterému křičí hlavní italská média, opozice i neziskovky. Takto dopadne na imigranty

Italská vláda s ministrem vnitra Matteem Salvinim připravila podstatně přísnější migrační zákon. Pro nově příchozí bude těžší získat azyl. Pokud se dopustí nějakého zločinu, mohou o azylovou ochranu rychle přijít. Podle Salviniho je třeba bojovat proti zločinným počinům žadatelů o azyl. Na tomto nápadu ministr nevidí nic špatného. „Žadatelé o azyl mohou nyní také přijít o ochranu, pokud budou odsouzeni za trestné činy zahrnující: vyhrožování nebo použití násilí vůči veřejnému činiteli, fyzický útok, mrzačení ženských pohlavních orgánů, a různé druhy krádeží,“ napsal analytik.

Nový zákon je znám jako Salviniho dekret a byl schválen už v listopadu 2018. 396 poslanců bylo pro, 99 proti. V prosinci zákon podepsal italský prezident Sergio Mattarella. „Podle nového zákona bude italská vláda udělovat azyl jen legitimním uprchlíkům a obětem politického pronásledování. Nový zákon také zavádí řadu zvláštních povolení (ze zdravotních důvodů, nebo z důvodů přírodních katastrof v zemi původu), s maximální délkou trvání šest měsíců až rok,“ pokračoval politolog Kern.

„Nový zákon byl odsouzen hlavními italskými médii, levicovými politickými stranami, neziskovými organizacemi a dalšími skupinami zabývajícími se přistěhovalectvím,” pokračoval americký analytik.

Zákon říká, že žadatelé o azyl mohou být drženi v azylových centrech déle než dosud. Z původních 90 dnů se lhůta prodloužila na 180. V této lhůtě úřady ověřují totožnost a minulost žadatele o azyl. K oněm 180 dnům je ovšem třeba přičíst ještě 30 dní, během nichž mohou být žadatelé drženi v tzv. hot-spotech. Žadatel o azyl tak může prožít v těchto dvou zařízeních až 210 dní.

Vedle toho zákon zvyšuje finanční prostředky na deportace neúspěšných žadatelů o azyl z Itálie. Z půl milionu eur v roce 2018 na 1,5 milionu eur v roce 2019 a tutéž částku i na rok 2020. Zákon stanovuje seznam bezpečných zemí, u kterých bude muset případný žadatel o azyl jasně prokázat, že mu ve vlasti hrozí nebezpečí. Pokud to neprokáže, azyl nedostane.

„Článek 14 umožňuje odnětí italského občanství těm, kteří se nenarodili v Itálii a jsou odsouzeni za trestné činy související s terorismem. Mezi osoby, kterým bude možné odebrat občanství, patří: cizinci, kteří získali občanství po deseti letech pobytu v Itálii; osoby bez státní příslušnosti, které získaly občanství po pěti letech pobytu v Itálii; děti cizinců narozené v Itálii, které získaly občanství po dosažení věku 18 let; a dospělí cizinci, kteří byli adoptováni italskými občany,“ pokračoval Kern.

Salviniho dekret počítá také s tím, že lidé, kteří si budou chtít půjčit dodávku nebo náklaďák, budou prověřováni podrobněji než doposud. Úřady tím chtějí předejít teroristickým útokům, jaké zažil např. Berlín na předvánočních trzích v roku 2016.

(parlamentnilisty.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru