Švajčiarka sa vo Viedni ubránila pred znásilnením Afgancom. Teraz je obvinená z ublíženia na zdraví

Incident sa odohral v utorok pred viedenskou radnicou, kde dvadsaťjedenročná Švajčiarka zo Ženevy slávila s kamarátkou Silvester. Okolo pol druhej ráno sa ju na mieste pokúsil sexuálne napadnúť dvadsaťročný Afganec. Dievča sa ale útoku ubránilo a agresorovi zlomilo nos.

Na polícii okrem útočníka skončilo ale aj napadnuté dievča. Polícia ju obviňuje z ťažkého ublíženia na zdraví. Dievča sa snažilo vysvetliť, že v rámci svojej obrany konala “reflexívne”. Jej výpoveď potvrdzujú aj svedkovia, ktorí uviedli, že muž ženy naozaj napádal.

Kauza vyvolala v Rakúsku vlnu pobúrenia. Riaditeľka Autonómnych ženských domovov v Rakúsku, Maria Rösslhumerová, podľa portálu Novinky.cz vyhlásila, že tento prípad vyslal ženám zlý signál. “Každý má právo sa brániť a ženy by takéto prípady nemali odradiť,” oznámila.

Napadnutá dievčina sa v stredu vrátila späť do Švajčiarska. Mnohí ľudia jej na sociálnych sieťach ponúkajú právnu pomoc.

V Rakúsku sa teraz špekuluje, ako prípad dopadne. Jednou z možností je, že štátny zástupca vráti prípad na preskúmanie a trestný čin polícia prekvalifikuje na nutnú sebaobranu. Iní dúfajú, že súd dievča oslobodí. Ďalšou možnosťou je, že dievča bude musieť zaplatiť jednorazové odškodnenie vo výške 500 eur. Trest väzenia alebo podmienečný trest v tomto prípade však nie je pravdepodobný.

(hlavnespravy.sk, foto: archiv)

Přejít nahoru