Jde do tuhého? USA přemístily své jednotky v Libyi + VIDEO

„Kontingent Ozbrojených sil USA podporovaných africkým velením je dočasně přemístěn z Libye jako odpověď na (zhoršení – pozn.red.) bezpečnostních podmínek. Budeme i nadále sledovat situaci na místech a hodnotit možnost obnovení vojenské přítomnosti USA v závislosti na okolnostech,“ uvádí se na oficálních stránkách velení na Twitteru.

Jak řekl velitel afrického velení Thomas Waldhauser, rozhodnutí souvisí s tím, že situace v Libyi je stále „složitější a nepředvídatelnější“.

https://www.facebook.com/TheLibyanAddressJournal/videos/438942293520016/?t=0

Ve čtvrtek velitel Libyjské národní armády maršál Chalífa Haftar vydal rozkaz o zahájení útoku na Tripolis s cílem „osvobození od teroristů“. Podle informací zdroje Sputniku v LNA Haftarova armáda obsadila bez boje několik obvodů na jihozápadě Tripolisuvčetně Janzuru a Svani a také mezinárodní letiště tohoto města.

Primátor města Gharján, které se nachází na cestě k hlavnímu městu, sdělil agentuře, že Haftarova vojska obsadili město také bez srážek.

Předseda vlády národní dohody v Tripolisu Feyez al-Sarraj vydal rozkaz, aby byla použita síla v případě nutnosti, když bylo uveřejněno, že LNA stanovila kontrolu nad městy na jih a na západ od Tripolisu.

Podle údajů oficiálního zástupce LNA Ahmeda al-Mismariho v pátek Haftarova armáda provedla útok na Tripolis současně v několika směrech, ale do samotného hlavního města vojska tentokrát nevešla.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: Facebook)

Přejít nahoru