Češi jsou se svými platy na chvostu EU, i Slováci berou víc. To je alarmující. Přitom Babišova vláda se chlubí tím, jak prosperujeme…

Asi jen někteří, že pane premiére… Průměrný Lucemburčan nebo Dán si v práci vydělá čtyřikrát více než Čech. Hnutí SPD plánuje výrazně podpořit pracující rodiny s dětmi, aby se zvýšili mzdy a obecně podporuje snížení daní, čímž se zvýší mzdy. Výpadek příjmů rozpočtu lze nahradit zdaněním nadnárodních korporací, které platí velmi nízké daně. Volte SPD, přestaneme být kolonií Západu s nízkými mzdami a OPRAVDU bude líp!

Průměrná hodinová mzda ve státech Evropské unie je 22 eur (tedy přes 566 korun), což je více než dvojnásobek výdělku Čechů. Dvě desítky států v Unii tak mají vyšší platy, a to včetně Slovenska, Estonska nebo Řecka. Navíc přibližně každý jedenáctý Čech byl loni ohrožen příjmovou chudobou, což je více než předloni. Česko se na mzdovém žebříčku EU stále drží na 8. nebo 9. místě odspoda. V roce 2013 nás předběhlo například Slovensko.

Ekonom Lukáš Kovanda upozorňuje, že navzdory prosperitě uplynulých let a rekordně nízké nezaměstnanosti je ekonomická situace řady Čechů stále neútěšná. Týdenní dovolenou si loni nemohlo dopřát 20,5 procenta Čechů. Neočekávaný výdaj ve výši 10 700 korun není schopno uhradit celých 23,7 procenta Čechů. Pro některé Čechy je nenaplněným snem dopřát si k jídlu maso alespoň obden. Nemůže si to dovolit 5,3 procenta Čechů.

Hnutí SPD má v programu velmi výraznou finanční pomoc pracujícím rodinám s dětmi. Pro tyto rodiny s dětmi máme připravené výrazné slevy na dani z příjmu – 50 % u prvního dítěte, 60-70 procent u dvou dětí a rodina se třemi a více dětmi nebude platit žádnou daň z příjmu. Samozřejmě by platila námi navrhovaná podmínka, že alespoň jeden z rodičů pracuje a čistý trestní rejstřík bez úmyslných trestných činů. Stejně tak chceme zavést i výhodné novomanželské půjčky i podporu bydlení a další věci – opět podmíněné pracovní minulosti jednoho z rodičů a podmínkou čistého trestního rejstříku bez úmyslných trestných činů.

Snížení daní a tím pádem zvýšení mezd ale podporujeme pro všechny občany. Výpadek v rozpočtu by podle nás mělo nahradit zdanění nadnárodních korporací a přestání vyplácení peněz neziskovkám, nepřizpůsobivým a podobně. Rovněž podpoříme orientaci i na mimoevropské trhy a podporu českého vlastnictví podniků, tím se postupně dostaneme z pozice hospodářské kolonie Západu.

(zdroj: euportal.cz, foto: Pixabay, Radim Fiala)

Přejít nahoru