Čaputová: “Je to veľká vec a obrovská výzva. Budem sa snažiť to ustáť”. Nová hlava štátu prezradila prvé mená poradcov + VIDEO

Čaputová v rozhovore priznala, že prvý moment, kedy v noci z 30. na 31. marca uverila, že sa naozaj stáva novou hlavou štátu nastal vtedy, keď ju o tom informovali zástupcovia kontroverzného a jej spriazneného Denníka N.

“Bolo to také veľmi zvláštne, lebo keď najskôr vyšli tie prvé prieskumy, tak som si hovorila, že budem ešte opatrná, že veď to sú iba prieskumy. Potom sa postupne začali zrátavať percentá a priznám sa, že som si myslela, že také to konštatovanie: “Je to tam” príde až pri väčšom počte zrátaných percent, ale prišlo to relatívne skoro. Uverila som, keď mi z Denníka N prišla informácia, že teda “bola zvolená,” aj keď ešte nebolo sto percent zrátaných hlasov, ale už to bolo relevantné,” zaspomínala si na volebnú noc Zuzana Čaputová.

Povedala, že v tom momente ju ovládla “veľká zmes emócií a zadosťučinenie”. “Ja som človek, ktorý to prežíva aj veľmi cez zodpovednosť, lebo toto je veľká vec a obrovská výzva. Budem sa snažiť to ustáť v čo najlepšej kvalite tak ako aj tú kampaň.”

Uviedla, že jedným z prvých svetových lídrov, ktorý jej zablahoželali k víťazstvu vo voľbách bol francúzsky prezident Emmanuel Macron, no údajne sa jej jeho sms správa stratila. “Už je to v poriadku, poslal aj list. Boli to veľmi milé, povzbudivé slová,” povedala Čaputová v rádio rozhovore s tým, že tento týždeň jej telefonoval aj kontroverzný liberálny premiér Kanady Trudeau. “Písali mi aj prezidenti Rakúska, Poľska. “Vnímam to tak, že je to pre nich dobrá správa, najmä v tom európskom kontexte, keďže som proeurópska kandidátka, je to také potvrdenie smerovania Slovenskej republiky.”

Zo slovenských politikov jej podľa vlastných slov gratulovali premiér Pellegrini, predseda Národnej rady Danko, minister zahraničia Lajčák či bývalí prezidenti Schuster a Gašparovič. Dodala, že od šéfa Smeru-SD Roberta Fica prianie nezaznamenala.

Potvrdila, že jej prvá zahraničná cesta bude smerovať do Česka, následne sa chce stretnúť s lídrami Francúzska a Nemecka ako ekonomickými ťahúňmi EÚ a so susednými štátmi, ktoré sú členmi V4.

Prioritou najbližších dní je pre Čaputovú zostavovanie tímu poradcov. “Predpokladám, že to bude niekoľko týždňový proces,” uviedla s tým, že zatiaľ má jasno len v menách Martina Burgra a Veroniky Gulášovej, ktorí viedli jej kampane. “Som veľmi rada, že prijal moju ponuku. Je to mimoriadne šikovný a schopný človek, takisto aj Veronika Gulášová.”

Dodala, že je dohodnutá na spolupráci aj s Michalom Šimečkom, ktorý je podľa nej “expertom na zahraničnú politiku”. Ide o syna kontroverzného novinára v súčasnosti zamestnaného v Denníku N Martina Šimečku, ktorý pred časom priznal, že je priateľom s Georgom Sorosom. Šimečka mladší patrí ultraprozápadným politikom mladej generácie, ktorí často operujú pojmom ruskej hrozby, či ktorí vyzývajú ku veľmi úzkej európskej integrácii a centralizmu.

Čaputová ďalej uviedla, že ďalšie mená predstaví do 15. júna, kedy sa začína jej mandát. Priznala však, že, ak budú súhlasiť, rada využije viacero ľudí zo súčasného tímu prezidenta Kisku. “Rada by som zachovala určitú kontinuitu,” uviedla.

(zdroj: hlavnespravy.sk, foto: archiv)

Přejít nahoru