Nad Jupiterem létá nejen sonda Juno, ale také nějaký mimozemský aparát?

A jedním hlasem dodávají, že ve vesmírné agentuře NASA si „vetřelce“ nevšimli, takže ho nestihli ze záznamu vymazat. Jen proto se s ním mohla seznámit i veřejnost.

Názory v komentářích pod videem se samozřejmě rozcházejí. Ne všichni věří, že jde o mimozemské plavidlo. Může jít také o pozůstatek některé z pozemských sond, které byly k Jupiteru vyslány už dříve – od roku 1973 jich bylo osm. V neprospěch ufologů hovoří i fakt, že sonda Juno zatím na Zemi neodeslala záběry ve vysokém rozlišení. „Celé video je jeden velký podvod,“ zlobí se skeptici. „Sonda Juno tyto záběry v žádném případě pořídit nemohla.“

Sonda Juno je na oběžné dráze Jupitera od 5. července 2016. A na Zemi už odeslala první snímky. Obří planeta je na nich ale zatím velká jen jako pingpongový míček. Další sérii snímků pošle Juno 27. srpna 2016, kdy se dostane do větší blízkosti. Takže si musíme počkat, zda nad Velkou rudou skvrnou opravdu něco létá.

Může jít také o pozůstatek některé z pozemských sond, které byly k Jupiteru vyslány už dříve.

Nynější záznam, který vyvolal takový rozruch, pořídila zřejmě na konci roku 2000 sonda Cassini. Tehdy došlo k jejímu maximálnímu přiblížení a na Zemi stačila poslat asi 26 tisíc snímků ve vysokém rozlišení. Na fotografiích bylo vidět i objekty o průměru 60 km.  Z mnoha po sobě jdoucích snímcích Jupiterovy atmosféry pak odborníci vytvořili animovaný barevný portrét plynného gigantu.

Poměrně zřetelné snímky planety pořídila i sonda New Horizons při svém letu k Plutu. Díky záběrům, které v roce 2015 udělal Hubbleův teleskop, se zase zjistilo, že se Velká rudá skvrna zmenšuje. Je samozřejmě možné, že na fotografiích může být opravdu nějaké UFO, ale je to jen málo pravděpodobné. I když – nikdy neříkej nikdy…

(zdroj: procproto.cz, foto: NASA)

Přejít nahoru