Západní potravinářské firmy zakazují obchodům, aby do ČR dovezly kvalitnější verzi výrobku třeba z Německa

Svaz obchodu a cestovního ruchu upozorňuje, že západní potravinářské firmy zakazují obchodům, aby do ČR dovezly kvalitnější verzi výrobku třeba z Německa, a často i pod pohrůžkou zastavení dodávek nutí obchody, aby nakoupily pouze horší verzi přes českého distributora. To je skandální a mělo by to být podle hnutí SPD trestné!

Svaz obchodu, mezi jehož klienty patří největší tuzemské řetězce s potravinami, tvrdí, že tato praxe, kdy dodavatel českému řetězci znemožňuje nákup dražší, respektive kvalitnější verze potraviny, je velmi rozšířená. „Ti, kteří to zkusili dostali velmi rychle přes prsty. Dali jim najevo, že pokud si daný výrobek například z Německa dovezou, přestanou jim dodávat všechno ostatní. Potravináři vědí, že drží obchod pod krkem,“ upozornil iDnes.cz na skandální praxi prezident svazu Prouza podle něhož by bylo správné, aby si čeští zákazníci mohli vybrat.

Ukazuje se, že pro Evropskou unii a západní země jako Německo jsme jen zemí druhé kategorie. Dvojí kvalita potravin a dovoz šmejdů z EU pro nás, podle Bruselu podřadné lidi z východu, po rozhodnutí Evropské unie nadále platí, i když se EU snaží podvodně prezentovat, že tomu tak není. Hnutí SPD říká, že kontrola potravin a nastavení jejich kvality by mělo být v národní kompetenci. Pak bychom nemohli připustit, aby nám sem ze západní Evropy vozili místo potravin odpad!

Několik srovnávacích testů z minulých let ukázalo, že Češi, Slováci a další obyvatelé zemí zejména z bývalého východního bloku jsou šizeni prodejem výrobků, které mají jiné složení než jejich ekvivalent prodávaný v zemích jako je Německo či Rakousko.

Ministerstvo zemědělství udělalo průzkum 21 vybraných druhů zboží v pěti státech a porovnalo je. Výsledky jsou alarmující. Například rybí prsty pod stejným logem mají v Česku nižší obsah masa, navíc jsou dražší. Mezi potravinami byl výrazný rozdíl, například u rybích prstů společnosti Iglo. Německá verze obsahuje až 64 procent masa, ta česká 50 procent. Obě však byly vyrobeny ve stejném německém závodě.

Pizza Ristorante od Dr. Oetkera má v Česku menší množství mozzarelly. Proti Rakousku s 22 procenty si v Česku dáte pouze 17 procent. Prací prášek Persil z Německa obsahuje o zhruba 20 procent více aktivní látky než ten český. Firma Shell nabízí v Německu pod stejným názvem V-Power Diesel naftu mnohem kvalitnější než u svých českých čerpacích stanic.

Závadné potraviny a dvojí kvalita zboží jsou příkladem a důsledkem diktátu Evropské unie. Nepotřebujeme nové regulace a směrnice Bruselu. Potřebujeme návrat kompetencí na úroveň národních států. Problém kvality jídla pro naše občany musí řešit Česká republika. Bránit se musíme sami. Diktát EU musí skončit. Přijďte nás podpořit ke klíčovým volbám do Evropského parlamentu 24. a 25.května letošního roku. Evropský parlament je totiž jediné místo, kde můžeme prosadit změnu v Evropě a bojovat za svobodu a suverenitu České republiky.

(zdroj: euportal.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru