Pravice v Europarlamentu pohřbí euro? Francouzský ministr financí si myslí, že můžou

„Existují lidé, kteří, stejně jako já, věří, že euro je nyní v ohrožení a nikdy nebylo tak ohroženo,“ řekl Le Maire novinářům a zmínil se také o „riziku nadhodnocení majetku a návratu finanční krize“.

Podle ministra existuje hrozba nejen kvůli obchodní válce mezi Čínou a Spojenými státy, ale také kvůli vzniku pravicových vůdců v Evropě, kteří by rádi viděli konec evropské měny.

„Naše jednotná měna je nyní politicky ohrožena především proto, že mnozí evropští lídři neskrývají svou touhu vidět, jak zmizí,” řekl novinářům Bruno Le Maire.

Prohlášení Le Maire následuje jeho dřívější komentář, ve kterém uvedl, že vítězství pravicového Národního sdružení Marine Le Penové v evropských parlamentních volbách bude mít vážné následky pro finance a stabilitu evropské měny.

V rozhovoru pro portál týden.cz Le Penová uvedla, že její Národní fronta nenavrhuje odcházení z Evropské unie či eurozóny. Takové požadavky existovaly dříve kvůli slabým pozicím její strany, která ještě před dvěma lety mohla nabídnout svým zástupcům radikální řešení. Ve skutečnosti však, řekla, došlo k extrémnímu posílení tzv. populistických stran, což umožnuje reformování EU zevnitř.

Dříve v sobotu Marine Le Penová vyzvala k „mírové revoluci“, která by měla vrátit moc Evropě a svrchovaným státům po volbách do Evropského parlamentu.

„Chceme žít v našich zemích tak, jak jsme. Ve Francii jako Francouzi, v Itálii jako Italové… 26. května vrátíme moc lidem,” prohlásila Le Penová během sobotního mítinku. Ten byl organizován šéfem italské pravicové politické strany Liga Severu Matteo Salvinim.

Le Penová zdůraznila, že hlavním cílem demonstrantů je žít v Evropě, která by respektovala zájmy každého státu a byla Evropou suverénních národů.

Matteo Salvini spolu s Marine Le Penovou dlouhodobě usilují o vytvoření panevropské aliance pravicových stran, jejímž cílem je změnit politiku Evropské unie.

Takzvané pravicové populisty sjednocuje jejich odpor k migraci a Evropské unii. Nicméně, i mezi nimi jsou významné rozpory. V první řadě se jedná o rozpočtovou disciplínu, migrační kvóty a vztahy s Ruskem. Některé strany se shromáždění v Miláně neúčastní. Mezi nimi je i strana maďarského premiéra Viktora Orbána Fidesz či polská strana Právo a spravedlnost.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru