Syrské ženy vzkazují Evropě: “Vykopněte naše muže zpět, ať mohou pomoci obnovit zemi”

Novinář ze švédského rádia cestoval do Damašku a mluvil s některými studenty na místní univerzitě. 70 procent těch, které viděl, byly ženy.

“Podívejte se kolem, vidíte jen ženy. Na univerzitě, na ulici, v kavárnách, jen ženy,” řeklynovináři studentky Safaa a Sheima.

Další studentka, Lina, také komentovala nepoměr populace v zemi, což vyvrací levicové teze, že v migračních vlnách do Evropy byly ženy a děti prchající před válkou.

Aby se tento problém vyřešil, podle studentů by syrská vláda měla vydat amnestii pro muže, kteří ze země utekli, aby se vyhnuli vojenské službě, aby mohli obnovit zemi. A ukazují na západní země, které všechny mladé Syřany přijaly.

“Řešením je vykopnout je a dostat do Sýrie, kde mohou znovu začít obnovovat zemi,” říká studentka Lina.

Švédská televize poznamenává, že než konflikt před 8 lety začal, jen 4 procenta domácností v Sýrii byly ekonomicky vedeny ženami. Nyní je to 22 procent.

Některé ženy to vidí jako pozitivum – válka prý pozici žen vylepšila, tak jako tomu bylo v Evropě během Velkých válek. V Sýrii před válkou ženy v některých profesích nemohly pracovat. Nyní by se bez nich neobešly.

“V budoucnosti uvidíte ženy opravovat auta, protože ženy převzaly tradiční mužské práce, aby mohly podporovat své rodiny,” říká jedna ze studentek. Nicméně další namítají, že některé práce pro ženy vhodné nejsou.

Mnohé také vyjadřují obavu, že se kvůli nedostatku mužů nevdají a nebudou mít děti.

(zdroj: stredoevropan.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru