Muslimské ženy nedodržují zákon o zákazu nošení burkin v bazénech ve Francii

Kampaň v jihovýchodním městě Grenoble byla propagována na Facebooku občanskou aliancí, která uvedla, že protestující chtěli, aby místo konání „respektovalo jejich svobodu“ tím, že jim umožní nosit plavky.

Mnoho měst a obcí po celé zemi prosazuje zákaz burkini, které mají umožnit muslimským ženám plavat na veřejnosti a dodržovat přísná islámská rozhodnutí týkající se jejich skromnosti.

Omezení je kontroverzní záležitost ve Francii, která – spolu s některými jinými evropskými zeměmi – nedovolí ženám nosit burku.

Zastánci celostátního zákazu plnohodnotného závoje uvedli obavy o bezpečnost, zatímco jiní řekli, že brání těm, kteří ho nosí, aby se integrovali do společnosti.

Přestože byli varováni záchranářmi, že nosit burkini – které nepokrývají obličej – byl přestupek, ženy, které se v neděli zúčastnily protestu v bazénu Jean Bron v Grenoblu, byly ochotny přijmout pokuty, které obdržely od policie.

Podle zpravodajských stránek Francie Bleu, důstojníci uložili pokuty ve výši 35 Euro (£ 31).

Občanská aliance uvedla, že ženy byly „inspirovány Rosa Parks“, aby uskutečnily protest, který předcházel „pozoruhodně intenzivní“ vlně horka ve Francii a dalších částech Evropy.

Taous Hammouti, jeden z účastníků, řekl, že ženy nechtějí přijmout „další léto zbavené přístupu k veřejným bazénům“.

(Sky News, ceskoaktualne.cz, foto: Facebook)

Přejít nahoru