Pyramida Senusreta II. byla poprvé otevřena veřejnosti. Co v sobě tato stavba skrývá? + VIDEO

Podle El Ananyho byla až dodnes tato pyramida Al Lahun, která pochází ze Dvanácté dynastie Egypta, uzavřena kvůli opravám. Restaurační práce přitom začaly již v 19. století.

Slavnostní otevření této památky však bylo provázeno i novými objevy, jelikož výkopové práce, které byly údajně prováděny na jižní straně pyramidy, přispěly k odhalení řady artefaktů, včetně různých dřevěných masek.

Dříve archeologové objevili pozůstatky pevnosti, která byla postavena před 2 600 lety. Podle trosek vědci stanovili, že v okolí pevnosti probíhaly kruté boje. Pevnost byla postavena za dob, kdy vládla poslední 26. dynastie rodilých Egypťanů. Vykopávky probíhaly na území Severního Sinaje v Tell el-Kedwa. Archeologové objevili části pevnosti severovýchodní a jihovýchodní věže. Východní zeď byla objevena v roce 2008, ale podle odborníků je pevnost natolik rozsáhlá, že ostatní částí budovy byly objeveny až nyní.

Další objevy

V květnu historik Matthew Sibson prozkoumal dostupné snímky jednoho ze sedmi divů antického světa, Chufuovy pyramidy. Navrhl tak novou teorii o stavbě z roku 2630 př. n. l., která již dlouhou dobu zajímá lidi po celém světě. Tvrdí totiž, že nemusela být vytvořena pouze lidskýma rukama. Největší pyramida v Egyptě tak dle jeho mínění mohla být vybudována na přirozeně vytvořeném kopci, a to mnohem větším, než se předpokládalo dříve.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: Z videa)

Přejít nahoru