Záchranný člun s migranty vstupuje do italských vod, vzdoruje zákazu vlády

Kapitán německé lodi, která pluje pod nizozemskou vlajkou, se rozhodl vydat se na ostrov Lampedusa, protože situace na palubě byla „zoufalá než kdy jindy“, uvedla skupina ve svém prohlášení.

Řekl, že kapitán Carola Rackete cítil, že námořní nouzové právo dovoluje lodi vstoupit do italských vod.

Ve své první reakci Salvini reagoval takhle:

“Není jim dovoleno ukotvit, jsem připraven poslat policii …,” řekl Salvini ve videu na Facebooku.

V následujícím prohlášení nazval Sea-Watch „nezákonnou lodí“ a řekl, že Řím požádal nizozemskou vládu, aby převzala odpovědnost za migranty.

Italský mluvčí kabinetu později řekl, že Řím zvažuje “formální iniciativy”, aby posoudil nedostatky v chování nizozemské vlády.

Luigi Di Maio, vedoucí anti-etablovaného 5 let-starého hnutí, které řídí s Ligou, řekl, že charitativní lodě trvají na tom, že přijdou do Itálie, protože vědí, že je to nejlepší způsob, jak upoutat pozornost médií, a tím i více darů.

Řekl na Facebooku, že když jiné hlavní vlády odvrátí migranty, média se o tom ani nezmiňují, zatímco Itálie se svou pravicovou / protisoutěžní koalicí stala „stádiem Středomoří“.

Krátce poté, co loď vstoupila do italských vod bez povolení, vyrazily italské pobřežní stráže z Lampedusa, aby je obklopovaly.

“TAK SE BEZPEČNĚ PŘIJÍMÁ”

Rackete, kapitán lodi, vzdoroval italské vládě poté, co Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že Řím nemá žádnou povinnost umožnit migrantům vylodit se z plavidla, i když je povinen nabídnout pomoc na moři.

„Rozhodl jsem se vstoupit do přístavu na Lampeduse. Vím, co riskuji, ale 42 ztroskotaných lna palubě je vyčerpaných. Beru je do bezpečí,“ řekla na účtu Twitter.

Italský soudce nařídil Sea-Watch, aby byl zadržen minulý měsíc poté, co zachránil desítky migrantů a obvinil posádku z porušování imigračních pravidel. Pak byly prepoustený na začátku června aby se vrátili k libyjskému pobřeží.

(Reuters, ceskoaktualne.cz, foto: Reuters)

Přejít nahoru