Prostituce, drogy a alkohol. Aspoň v něčem jsou Češi na špici EU

Češi se umístili na třetím místě. Překonáni byli jen Lucemburskem, kde obyvatelé za užívání si utratí 9 % svých výdajů, a Maďary (8,3 %).

Ze statistiky naopak vyplývá, že Němci a Nizozemci (oboje 3,2) utrácí za zmíněné neřesti nejméně. Následují i Rakušané (3,3 %).

„Údaje je třeba brát s jistou rezervou, neboť se v nich zrcadlí třeba i odlišná cenová, a tedy i daňová hladina konkrétních položek spotřeby v jednotlivých zemích EU či stupeň celkové ekonomické rozvinutosti,“ uvedl k výsledkům ekonom ze společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

Vzorní Slováci
Čeští konzumenti by se mohli učit od svých bratrů Slováků. Slovenští obyvatelé za tyto neřesti utrácí pouze 5,1 procenta svých celkových spotřebitelských výdajů.

Maďaři vévodí útratám za prostituci (0,9 %), za drogy zase nejvíce utrácí Italové (1,5 %) a Irové (1 %). Kdežto Češi za prostituci utrácejí pouze 0,2 procenta a za drogy 0,4 procenta svých celkových spotřebitelských výdajů.

České daně porostou
Češi jsou na druhém místě v útratě za tabák, když utrácí 4,3 procenta. „Lepší“ jsou pouze Lucemburčané s 5,6 %. Za alkohol nejvíce platí Estonci (5,2 %), Lotyši, Litevci a Poláci. Češi s výdaji 3,3 procenta stojí na pátém místě.

https://www.facebook.com/cz.sputnik/posts/2358711427500988

A Češi si za své „hříchy“ ještě připlatí. Vláda v květnu schválila zvýšení spotřební daněz lihu, cigaret a tabáku. Daně porostou zhruba o 10 procent. Jestli bude zákon přijat, už příští rok tyto výrobky zdraží.

V Česku alkohol zabíjí častěji než tvrdé drogy
Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti nedávno informovalo, že třetina dospělých v Česku má zkušenost s nelegálními drogami. Vědci také uvedli, že větší společenské dopady má závislost na alkoholu. Mluvčí Národního ústavu duševního zdraví NUDZ v Klecanech u Prahy Jan Červenka ČTK uvedl, že zhruba třetina dospělých v České republice má zkušenost s nelegálními drogami, nejčastěji se podle něj jedná o konopné drogy, objevují se ale i halucinogeny, extáze, pervitin, heroin či kokain. Uvádí také, že větší společenské a zdravotní dopady má závislost na alkoholu, což je legální droga.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru