Íránské ženy jsou varovány, že čelí až deseti letům vězení, pokud zveřejní své fotografie bez hidžábu

Masih Alinejadová založila v Íránu kampaň „Bílé středy“, aby povzbudila ženy, aby zveřejňovaly své fotografie bez šátků online jako způsob, jak se postavit proti povinnému hidžábu.

Polo-oficiální zpravodajská agentura Fars v pondělí uvedla, že šéf teheránského revolučního soudu Mousa Ghazanfarabadi, který řekl, že „ti, kteří sami filmují a zatímco odstraňují hidžáb a odesílají fotografie této ženě …, budou odsouzeni od jednoho až 10 let ve vězení.“

Islámský šátek je na veřejnosti povinný pro všechny ženy v Íránu.

Ti, kdo poruší pravidlo, jsou obvykle odsouzeni na dva měsíce vězení nebo méně a pokutují se kolem 20ti liber.

V poslední době několik odvážných žen v íránském hlavním městě na veřejnosti svléklo své povinné šátky, riskovalo zatčení a hněv.

Jednoduchý akt chůze se stal projevem vzdoru jedné mladé íránské ženy, která se často pohybuje v teheránských ulicích bez hidžábu.

S každým krokem riskuje obtěžování nebo dokonce zatčení íránskou policií, která má za úkol prosazovat přísný kodex oblékání zavedený po islámské revoluci v roce 1979.

“Musím se přiznat, že je to opravdu, opravdu děsivé,” řekla třicetiletá porádkině pro požární bezpečnost a mluvila pod podmínkou anonymity ze strachu z následků.

Doufá však také, že se domnívá, že úřady považují za stále obtížnější potlačit protesty, protože se k nim připojuje více žen.

“Běží po nás, ale nemohou nás chytit,” řekla.

“Proto věříme, že dojde ke změně.”

Hidžábská debata ještě více polarizovala Íránce v době, kdy se země vzpírá pod bezprecedentními americkými sankcemi uvalenými od Trumpovy správy, která loni uzavřela jadernou dohodu mezi Íránem a světovými mocnostmi.

Soudnictví nedávno vyzvalo Íránce, aby informovali ženy bez hidžábů, kde mohou zaslat fotografie a videá na určené účty sociálních médií.

(Daily Mail, ceskoaktualne.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru