Jak muslimský uprchlík praktikuje svou víru v jednom ze španělských vepřových mek

Majad El Din, syrský muslimský uprchlík, žije v tomto kastilsko-leonském městě téměř tři roky.

V přední části potravinářského trhu Zamora, který se nachází v centru města, se nachází starý obchod se suvenýry plný nádobí z hlíny, jako je tradiční mísa sloužící česnekovým polévkám, jedno z typických místních jídel. Jak napovídá název „sopa de boda“, polévka se podává s kousky šunky a uzenin, hodně česneku s chlebem, paprikou a někdy i chorizem a máslem.

Přestože zde byl téměř tři roky, Majad, původem ze Zabadani (město nedaleko Damašku), je nikdy nezkusil kvůli svému náboženství. Toto jídlo, stejně jako mnoho jiných v Zamora, obsahuje vepřové výrobky, maso, které korán zakazuje.

“Kromě náboženských důvodů nejím vepřové maso ze zdravotních důvodů. Prasata často onemocní, a není náhodou, že lidem s malou hygienou je řečeno, že jsou prasata!”, směje se, když jdeme dolů po centrální ulice Santa Clara, kde ho mnoho lidí poznává a pozdravuje.

Existuje mnoho místních receptů, které tento mladý sýr nemůže ochutnat, například arroz a la zamorana nebo slavné pinchos morunos z baru El Lobo. Ve skutečnosti to však není pro Syřany problém.

„Když jdu se svými spolupracovníky, někdy mě škádlí a říkají mi, že všechny tapas mají vepřové maso, ale ve skutečnosti, pokud například jdeme do restaurace, vždy pro mě žádají speciální jídlo. Hluboko dolů oni mě velmi respektují, “říká.

Halal maso ve španělském vepřovém masu ‘Mecca’

“Historicky byla spotřeba vepřového masa v Zamora spojena s tradičním porážením, zejména ve vesnicích, kde tisíce rodin bojovaly proti hladomoru tím, že připravovaly pokrmy chorizo ​​a šunku z beder, nohou, nosu, uší a dokonce i krve, aby vytvořily krevní klobásu. Kromě toho byl tuk zvířete (sádlo) po desetiletí používán k vaření jako levnější alternativa k oleji. Jídlo bylo na celý rok, a jak se v této zemi říká, „od prasete až po procházku“.

Pro Majada je pochopitelné, že v extrémních chvílích, kdy je cílem přežít, je vepřové maso konzumováno. Ve skutečnosti „po dobu jednoho roku, uprostřed války v Sýrii, jsme s mojí rodinou sotva měli dostatek jídla. Teď, kdybych v té době našel prasátko, ujišťuji vás, že bych to zabil a snědl bych ho! “vypráví pro portál Euronews se smíchem.

„Islám vám nedovolí ohrozit váš život,“ vysvětluje Majad, ženatý a otec třech dětí.

V Zamora je porážka prasat stále prováděna v zimě rodinami, a to způsobem, který je pro některé velmi krutý. Po nalepení háčku do krku se zvíře rozřeže a tým se zabije. Tato krutost je něco, co také vyniká mezi některými aktivisty praktikujícími muslimskými obřady. Islám navrhuje jiný způsob, jak obětovat zvířata – která samozřejmě nejsou nikdy prasata – halal (zákonným, povoleným) způsobem: hovězí maso nebo kuře musí být rychle poraženo ve směru na Mekku a „ve jménu Božím “(Bismillah). Musí to udělat náboženská osoba „i když ne nutně muslim“, objasňuje Majad.

“Může být také křesťan, ale nikdy ateista,” dodal.

Přestože Majad žije ve španělské vepřové „mekce“, je pro něj snadné najít halal maso. Ve 27 letech pracuje na jatkách, největších ve Španělsku, kde je část zpracovaného masa halal.

Majad má kvalifikaci pro ověření, že zvířata byla usmrcena v souladu s islámským zákonem, a pro podepsání halal osvědčení.

Mešita v garáži

Majadova účast na islámu přesahuje průměrného věřícího. Ve svém domě hrdě ukazuje několik knih s veršem Koránu.

Je pátek, den, kdy muslimové chodí na sborovou modlitbu po celém světě. Doprovázím Majada k jediné mešitě v Zamora, diskrétním prostoru, který je vlastně garáží a zcela bez povšimnutí. Na našem turné vidíme alespoň tři z 22 románských kostelů, které má Zamora, provincii s katolickou většinou. Ve skutečnosti je počet muslimů mnohem nižší než ve zbytku španělských provincií, asi 1100 podle observatoře Andalusi, což z něj činí provincii s nejmenší muslimskou populací v celé zemi. Malá část z nich se schází každý pátek v tomto místě, které se nachází v klidné ulici v sousedství San Lazaro.

Majad předvádí ženský vchod, než se chystá připravit se na čtení khotby, kázání před modlitbou, ve které se předává shromáždění zpráva.

Uvnitř mešity – malí a prostí – se tucet mužů modlí odděleně od pouhých čtyř žen. Nabiba, který se narodil v okupované Západní Sahaře, žije v Zamora už 30 let.

“Přichází sem jen málo žen, protože nejsou skutečně povinné jsem chodit, jako je tomu u mužů. Přijedů, až budu mít čas. “

(Euronews, ceskoaktualne.cz, foto: AP)

Přejít nahoru