Le Figaro: Alarm ve Francii – radikální Islám pronikl do veřejných institucí!

Jak poslanci zjistili, asi 1500 extrémistů registrovaných u policie je nebo bylo ve významných veřejných institucích. Vyšetřovatelé zároveň upozorňují na nedostatek řádné kontroly nad radikalizací nálad mezi policisty, zdravotníky, sportovci a studenty.

Poslanci Národního shromáždění Francie Éric Diard a Éric Poulliat provedli rozsáhlé vyšetřování pronikání radikálního Islámu do francouzských vládních institucí.

Základem práce poslanců bylo pozorování růstu radikálních islamistických postojů ve Francii po celá desetiletí. Podle novin, do dnešního dne bylo do kartotéky osob sledovaných v rámci programu na prevenci terorismu zapsáno 21 039 lidí, z nichž 10 092 je aktivně sledováno. Zároveň více než 1500 těchto lidí „je nebo byli zástupci jedné nebo několika profesí, které lze klasifikovat jako „zranitelné“ buď z důvodu povahy činnosti (pozemní a letecká doprava, soukromé bezpečnostní služby), nebo z důvodu interakce s lidmi“.

Jestliže zpráva poslanců kreslí povzbudivý obraz, pokud jde o práci s radikálními náladami zaměstnanců v řadách státních bezpečnostních služeb a orgánů činných v trestním řízení, situace je jiná u služeb obecní policie a soukromých bezpečnostních společností. Podle autorů studie je kontrola v těchto strukturách méně přísná, přestože zaměstnanci jsou zodpovědní za bezpečnost a mohou nosit zbraně.

„Zde je třeba bdělosti, zejména proto, že v předvečer olympijských her v Paříži v roce 2024 se budou najímat tisíce soukromých bezpečnostních důstojníků,” uvedl dokument. Poslanci navrhují posílení kontroly a vytvoření „kontrolního sboru“ pro obecní policii.

Autoři zprávy také uvedli, že neexistuje rozvinutá politika prevence a odhalování extremistických postojů ve zdravotnictví. Poslanci navrhují vytvoření zvláštních pozic v těchto odděleních jako „radikalizačních poradců“, které by usnadnily přenos informací o radikálních náladách zaměstnanců nebo uživatelů služeb.

Zpráva také poskytuje svědectví prefekta pařížské policie Michela Delpuesche, který si stěžuje na neexistenci protokolu pro spolupráci mezi zpravodajským oddělením prefektury pařížské policie a zástupci univerzit. Podle něj panuje v univerzitním prostředí určitá „nerozhodnost“ s ohledem na informování policie o extremistických náladách – zpravodajské oddělení zatím neobdrželo jediný signál z pařížských univerzit.
Autoři zprávy věnovali zvláštní pozornost extremistickým náladám ve sportovním prostředí, kde se radikální islamismus projevuje v různých formách – od kolektivních modliteb v šatnách (včetně soutěží) až po požadavky používání halal potravin a nošení kalhot ve sprše. Není neobvyklé, že se sportovci odmítají poklonit před nepřítelem a tvrdí, že se klanějí pouze Bohu.

Kromě toho se během sportovních soutěží a tréninků rozšiřuje praxe nošení dlouhých legín, hidžábů a burek se souhlasem vedení sportovních federací, navzdory existenci předpisů zakazujících tuto praxi. Některé sportovní kluby nedovolují ženám trénovat nebo jim nedovolují trénovat spolu s muži. „Federace bojových umění dokonce požádala svého technického ředitele, aby při plánování soutěží bral v úvahu náboženské svátky,” uvedli autoři zprávy.

Jak poslanci poznamenali, v prostředí koučování jsou radikální nálady obzvláště nebezpečné, vzhledem k vlivu, který mají vedoucí sekce na mladší generaci. Podle poslanců tomuto problému podléhají zejména bojové a silové sporty, fotbal a sportovní střelba.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru