Žena asi ztratí péči o dceru v Saúdské Arábii poté, co se ukázaly fotografie bikin, které se mají posuzovat

Bethany Vierraová si nemyslela, že o moc žádá.

Nejprve chtěla rozvod s manželem, kterého označila za hrubého. Pak chtěla zajistit péči o svou čtyřletou dceru Zeinu. Potom chtěla soudní příkaz, aby získala podporu dítěte od svého bývalého manžela, obchodníka.

Ale jako americká žena žijící v Saúdské Arábii navštěvuje trestné právní bludiště od té doby, co poprvé požádala svého saúdského bývalého manžela o rozvod v roce 2017. Poté v listopadu zahájila vazební řízení.

Přestože uspěla s rozvodem, zdá se, že její vazební boj dosáhl slepé uličky v neděli, kdy saúdská soudkyně udělila vazbu Zeiny matce jejího otce, který s ním žije, navzdory videozáznamům, které paní Vierraová předložila soudu, kde uvedla, že její bývalý manžel užívá drogy a slovně ji zneužívá před dcerou.

“Je to jako 10 000 krát horší, protože tolik je ohroženo žen, když chodí před soud,” řekla Vierraová v nedělním rozhovoru se slzami v očích. “Opravdu jsem si myslel, že tady bude stále sloužit spravedlnost, a já na to kladu všechno.”

Podle saúdskoarabského práva, které je založeno na islámském právu nebo šaríi, si matky obvykle ponechávají každodenní péči o syny, dokud jim není devět, a dcery, dokud jim není sedm, zatímco otcové zůstávají jejich zákonnými zástupci. V loňském roce království oznámilo, že saúdské matky by mohly po rozvodu zachovat péči o děti, aniž by musely podat žalobu, jak tomu bylo předtím, pokud otec nenavrhoval péči.

(BBC, ceskoaktualne.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru