Český přeživší holocaustu varuje před vzestupem antisemitismu a rasismu v celé Evropě

V roce 1942 ve věku 16 let, byla Doris Grozdanovičová s rodinou zatčena a poslána do koncentračního tábora SS v českém městě Terezín.

Byly tam poslány desítky tisíc, aby tam zemřely během nacistické okupace, včetně její matky. Dalších 90 000, mezi nimi i její otec, bylo posláno k vraždě v Osvětimi a Treblince v Polsku.

Paní Grozdanovičová, jedna z mála přeživších z tábora, která byla ještě naživu, odcestovala tento týden do Terezína, aby odhalila pomník těm, kteří přišli o život.

Právě se vrátila z návštěvy Německa, kde hovořila o strašlivém poškození žáky školou způsobeném antisemitismem, rasismem a netolerancí a zdůraznila potřebu poučit se z minulosti.

“Je smutné říci, ale teď si musíme pamatovat, co se stalo více než kdy jindy. Je velmi depresivní vidět, co se děje v Evropě, extremismus a účinek, který má,” řekla

“Snažím se to dělat, dokud jsem stále naživu, chodit a mluvit s lidmi, na vysokých školách a školách o tom, co se stalo. Škoda, že se to stalo. “

Terezín byl nacisty využíván jako tranzitní tábor, aby poslal Židy nejprve z Německa a Rakouska a poté z Nizozemska a Dánska poté, co byly tyto země okupovány.

Mezi 150 000, kteří prošli, bylo 15 000 dětí. Téměř nikdo z nich se nevrátil domů.

“Bylo to místo nejen pro Čechy, ale samozřejmě pro lidi z jiných míst, poslané z jedné části Evropy, aby zemřeli v jiné části,” řekla.

“Tolik zemí Evropy trpělo kvůli této nenávisti, je mi líto, že jsem tuto nenávist znovu viděla v Evropě za svého života.”

Vzestup populismu na celém kontinentu je vidět, že pravicové nacionalistické strany získaly politickou moc v řadě států, v posledním Slovinsku, kde má proti přistěhovalecká slovinská demokratická strana tvořit koaliční vládu.

Vedoucí strany Janez Jansa je spojencem maďarského tvrdého předsedy vlády Viktora Orbana, jehož volební úspěch byl jedním z nejvýraznějších v nárůstu nacionalistických vítězství v Polsku, Rakousku a Itálii.

Společný jmenovatel v politikách těchto stran ve vroucí protimigrantské rétorice, i když jde o uprchlíky a žadatele o azyl, a tvrdá opozice vůči jejich přijetí v rámci systému kvót Evropské unie.

Doprovází se také antisemitismus, a to nejen v těchto zemích, ale aj jinde, s fyzickými útoky, znesvěcením hřbitovů a nacistickými slogany slyšenými v pochodech.

Ve Varšavě přijal Senát v únoru návrh zákona, který by nezákonně obviňoval polské lidi ze spoluúčasti na válečných zločinech nacistické éry, což je krok, který vedl k mezinárodnímu odsouzení a obvinění ze snahy o průlet historií a otravování pravicovými, antisemitskými hlasmi.

Loni v listopadu, v den nezávislosti Polska, se členové krajně pravicových skupin z celé Evropy zúčastnili pochodu ve Varšavě se zpěvem „Sieg Heil“, „Čistá krev“, „Židé z Polska“ a „Bílá Evropa“ a „Uprchlíci ven“.

Přibližně 90 procent židovské populace bylo během války vyhlazeno a komunita nyní zůstala těsně pod 10 000.

Policie odpověděla zatknutím 45 antirasistických demonstrantů, zatímco ministerstvo zahraničí země prohlásilo, že den je „velkou oslavou Poláků, liší se svými názory, ale sjednocuje se kolem společných hodnot svobody a loajality vůči nezávislé domovině“.

Žádný z pravice pochodujících nebyl zadržen.

V České republice došlo k nárůstu antisemitských činů – útoků na vlastnosti, nárůstu hrozeb na internetu a urážlivých poznámek několika politiků – tato úroveň však zůstává relativně nízká ve srovnání s některými jinými zeměmi na kontinentu.

“V minulosti bylo v této zemi více antisemitismu a existují některé znepokojující aspekty, jako jsou útoky na George Sorose, ale máme štěstí ve vztahu k jiným místům, že například nedošlo k žádným teroristickým útokům proti nám a hlavní strany byly velmi podporující, “řekla s odkazem na židovsko-amerického miliardáře, který je údajnou nenávistí krajní pravice.

“Jsme však součástí stejného propojeného kontinentu a v celé Evropě vidíme velmi znepokojivé věci.”

Celý rozhovor zde v angličtině (rozhovor se dělal minulé léto)

(Independent, ceskoaktualne.cz, foto: Independent)

Přejít nahoru