Italská záchranná loď kotví v italském přístavu proti zákazu

Italský ministr vnitra Matteo Salvini, který zamezil všem soukromým záchranným lodím vstup do italských přístavů, zareagoval rozzlobeně na pohyb s řadou rychlých ohňostrojů, počínaje oznámením, že loď „porušila zákon a ignorovala zákazy vstoupit do italských vod.“

Tento manévr byl velmi podobný manévru, který provedla německá záchranná loď před týdnem, která neuposlechla přímých rozkazů přístavních úředníků, aby nezakotvili na ostrově Lampedusa – ale očividně bez dramatických protiopatření italských úřadů, které vedly ku klepání německé lodi na policejní loď , která se pokusila jej zablokovat.

Televizní snímky ukázaly migranty, kteří seděli v řadách na přídi plachetnice Mediterranea Saving Humans ‘Alex a mali na sobě oranžové záchranné vesty. V pozadí se ozval potlesk. Neexistoval však žádný okamžitý pohyb migrantů ke vylodnění.

Salvini na Twitteru poukázal na nabídku Malty přijmout migranty z lodi pod vlajkou Itálie.

Skupina, která v pátek kvůli zdravotním stavům evakuovala 13 cestujících, uvedla “nepřijatelné hygienické podmínky na palubě”, přestože se rozhodla vstoupit do přístavu.

Lampedusa “je jediným možným bezpečným přístavem pro přistání”, protože loď byla již v italských teritoriálních vodách.

Mezitím německá humanitární skupina Sea-Eye také řekla, že její záchranná loď Alan Kurdi s 65 zachráněnými lidmi na palubě pluje na italský ostrov Lampedusa.

Skupina však uvedla, že bude čekat v mezinárodních vodách a nehledá okamžitou konfrontaci.

Salvini poté, co Alex zakotvil, řekl, že by Alan Kurdi popřel jakoukoliv žádost o vstup do přístavu.

Třicet devět jeho zachráněných cestujících prohlašuje, že jsou nezletilí, nejmladší z nich je 12, a nejsterší 48 – roční uprchlíci ze Somálska.

(AP, foto: AP, ceskoaktualne.cz)

Přejít nahoru