Lékaři bez hranic a SOS Mediterranee restartují záchranné mise z Libye pro uprchlíky + VIDEO

Charitativní organizace SOS Mediterranee a Lékaři bez hranic (MSF) znovu zahájily záchranné operace migrantů mimo Libyi sedm měsíců poté, co byli nuceni opustit své úsilí pomocí své lodi Aquarius.

Dvě skupiny “jsou zpět na moři s novým plavidlem Ocean Viking, aby prováděly pátrací a záchranné činnosti ve středním Středomoří”, podle prohlášení zveřejněného v neděli.

“Jak lidé stále prchají z Libye na jednom z nejnebezpečnějších mořských přechodů na světě a téměř žádné prostředky na záchranu ve středomořském Středozemním moři nemají, je nezbytné, aby se SOS Mediterranee a MSF vrátili.”

Společnost Ocean Viking, která je financována ve spolupráci s MSF, má devět posádek a tým pro pátrací a záchrannou službu a zdravotnické a další zaměstnance. Očekává se, že dorazí do Středomoří na konci měsíce.

Charitativní organizace prohlásily, že „426 mužů, žen a dětí zemřelo“ od začátku roku ve Středomoří a pokouší se „uniknout z vystupňujících konfliktů v Libyi a politováníhodných podmínek libyjských vězeňských zařízení“.

Nelidské podmínky

Libye, která byla zmatená chaosem od povstání v roce 2011, která zabila dlouholetého vládce Muammara Kaddáfího, je již dlouho hlavní tranzitní cestou pro migranty a uprchlíky, zejména ze subsaharské Afriky, která se snaží dostat do Evropy.

Obchodníci s lidmi vykořisťovali Libyi zmatkem, aby vyslali stovky tisíc migrantů na nebezpečné cesty po středním Středomoří, i když počet přechodů od roku 2017 prudce poklesl v souvislosti s prosazováním odchodu z EU.

Mnoho migrantů se zmocňuje libyjské pobřežní stráže, kterou podporuje Evropská unie. Tisíce lidí jsou zadržovány ve vládních vazebních střediscích, ve kterých jsou skupiny lidských práv často nelidskými podmínkami.

Dříve v červenci byl jeden z vězeňských středisek v hlavním městě Tripolisu zasažen náletem, který zabil nejméně 44 lidí a zranil 130 dalších.

Po téměř třech letech operací, kdy zachránili asi 30 000 lidí, byl Aquarius nucen ukončit činnost v prosinci 2018 kvůli tomu, že byla překážkou některých evropských zemí.

(Aljazeera, ceskoaktualne.cz, foto: AFP)

Přejít nahoru