Malta přemístí 65 migrantů ze záchranných lodích vzdorujících zákazu Itálie

Premiér Joseph Muscat tweetoval, že „po diskusích s Evropskou komisí a německou vládou“ bude 65 lidí převedeno z Alan Kurdi na maltské vojenské „aktivum, které pak vstoupí do maltského přístavu“.

“Všechny zachráněné osoby na palubě budou okamžitě přemístěny do jiných členských států EU,” dodal.

Alan Kurdi, kterému bylo zakázáno vstupovat do maltských vod po čekání na ostrov Lampedusa v posledních dnech, je třetím záchranným plavidlem za týden.

Ministr vnitra Matteo Salvini se pokusil zablokovat italské přístavy pro lodě s migrantmi, neboť napětí v mezinárodní reakci na migrační krizi vzrostlo.

V neděli se v Itálii vylodily desítky ztroskotaných migrantů ze záchranného člunu zakotveném na Lampeduse.

Asi 41 lidem bylo konečně dovoleno vystoupit z migrační charitativní lodě Mediterranea Italské vlajky, která dorazila do přístavu v sobotu v nočním provozu, kde byla loď dočasně zabavena orgány.

Kapitán lodi Tommaso Stella je podle italské tiskové agentury Agi vyšetřován za údajné napomáhání nelegálnímu přistěhovalectví.

Salvini minulý měsíc vydal vyhlášku, která by uložila pokutu až do výše 50 000 EUR       (57 000 USD) kapitánovi, majiteli a provozovateli plavidla „vstupujícího do italských teritoriálních vod bez povolení“.

“Neschválím žádné přistání pro ty, kteří se nestarali o italské zákony a pomáhali pašerákům,” píše Salvini v sobotu.

Mediterranea řekl, že se plavil do “jediného možného bezpečného přístavu pro přistání”, s odkazem na “nesnesitelné hygienické podmínky na palubě” napsal v sobotu na tweetu.

Nezodpovědnost evropských zemí

Orgány na Lampeduse koncem června obsadily záchrannou loď, která patřila německé skupině pomoci Sea-Watch, která se dostala do přístavu s desítkami zachráněných migrantů na palubě a zatkla jeho kapitánku Carolu Rackete.

Italský soudce ji poté nařídil jeji osvobození, a řekl, že se snaží zachránit životy, což je rozhodnutí, které vyvolalo u Salviniho protest, ale mohla povzbudit posádku Alexe.

Německý ministr vnitra Horst Seehofer napsal dopis Salvinimu a řekl mu, “aby přehodnotil svou politiku,” řekl zdroj blízký německé vládě.

“Nemůžeme být zodpovědní za lodě s lidmi zachráněnými z vraků na palubě, kteří strávili týdny ve Středozemním moři, protože nemohou najít přístav,” napsal Seehofer.

Libye se obává

Alan Kurdi nese migranty, kteří byli zachráněni, když se setkali s obtížemi v Libyi.

“Žádný z těchto imigrantů nezůstane v Malte, protože tento případ nespadal pod odpovědnost maltských úřadů. 3 osoby na palubě, které potřebují naléhavou lékařskou pomoc, budou okamžitě evakuovány,” dodal premiér Malty na Twitteru.

Libye, která byla zmatená chaosem od povstání v roce 2011, která zabila diktátora Moamera Kadhafiho, je již dlouho hlavní tranzitní cestou pro migranty, zejména ze subsaharské Afriky. Zoufale se snaží dostat do Evropy.

V úterý večer bylo zabito 53 přistěhovalců při leteckém útoku na záchytné centrum v předměstí Tripolisu, kde se nacházely síly loajální vládě uznávané OSN.

(AFP, ceskoaktualne.cz, foto: Giovanni Isolino)

Přejít nahoru