Na hraniční hlídce Albánie pomáhá agentura Frontex EU řešit tok migrantů

Policie EU pro pohraniční a pobřežní stráže Frontex před dvěma měsíci nasadila 50 důstojníků s kamerami pro noční vidění a vozidly na dvou hraničních vstupech pro migranty, při své první operaci za hranicemi bloku.

„Viděli jsme stálý příliv migrantů přicházejících z Řeckých hranic … Každý den se setkáváme s obavami,“ řekl mluvčí agentury Frontex Krzysztof Borowski.

“Týmy z Německa, České republiky, Lotyšska a Litvy pomohly v prvním měsíci od nasazení 22. května zastavit 200 migrantů a od té doby byly denně zadržovány skupiny 10, 20 a 30 na hranicích s Řeckem v oblasti východní Albánie v Korcích,” Borowski dodal.

Zdá se, že většina migrantů chycených na hranici pochází z Iráku, Sýrie a Maroka.

Další severní soused Řecko, Severní Makedonie, byla hlavní cestou, kterou v obrovském přílivu v letech 2015–2016 používalo více než milion migrantů ze Středního východu, Afriky a Asie.

Několik tisíc z nich však prošlo Albánií, aby přešlo do Černé Hory nebo Kosova a přestěhovalo se na sever do států EU.

Nyní se agentura Frontex snaží zajistit, aby bezpečnost Albánie a Řecka byla co nejpřísnější.

Jan Seibold (42 let) a Christian Schonwalde (31 let), členové jednotky pořádkové policie z Lipska v Německu a jejich albánský kolega Marenglen Metolli (30 let) už týden jezdí 12 hodin na hranicích poblíž vesnice Trestenik.

“Migranti vystoupí z taxíků nebo jiných vozidel u mýtného na dálnici v Řecku. Pak se skrývají a spí během dne v lese a když nastane noc nebo brzo ráno tak se vidají na cestu,” řekl Metolli.

“Chci jít do Německa”

Jejich tým zastavil půl tuctu migrantů, včetně čtyř mužů ve věku od 17 do 49 let, kteří nejedli čtyři dny.

„Jeden z nich byl v Německu čtyři roky a pracoval v hotelu a chtěl se vrátit,“ řekl Schonwalde agentuře Reuters.

Jejich hlídky pomohly snížit počet migrantů co bylo 565 lidí od 22. května do 22. července minulého roku na 320 ve stejném období letošního roku, což ukazuje, že zvýšený počet hlídek funguje.

“Před zahájením společné operace FRONTEX jsme zadržovali více migrantů v městských oblastech. Nyní díky jejich jednotkám hlídkujícím zelené hranice se migranti nacházejí hlavně na hraničním úseku s Řeckem,” řekl agentuře Reuters Albánský ředitel pohraniční policie Eduart Merkaj.

V roce 2015 bylo zadrženo přibližně 2 047 migrantů, poté v roce 2016 a 2017 počet klesl na 915 a 1 047, v roce 2018 vzrostl na 6 893 migrantů. V letošním roce může být počet mírně vyšší, protože řecká holdingová centra jsou nyní blíže Albánii.

Po otisku prstů jsou migranti posláni do střediska pro žadatele o azyl na okraji hlavního města Albánie v Tiraně. Jen málo žádá o azyl, většina se rozhodne vrátit do Řecka, zatímco jiní uprchnout a pokusi se dostat do západoevropských zemí.

Ve středu někteří členové skupiny chycené albánskou policií uvedli, že opustili irácké město Duhok rok a půl před Tureckem. Většinu času strávili v Řecku, než byli završeni albánskou policií.

Ali Sulejman (30) uvedl, že jeho život v Iráku je „šílený“ a zaplatil 500 eur (556 USD), aby se dostal do Turecka. Dalších 1500 eur ho stálo dostat se lodí z Turecka do Řecka.

(Reuters, ceskoaktualne.cz, foto: Reuters)

Přejít nahoru