Vystěhování žadatelů o azyl v Glasgowě začíná uprostřed varování před krizí bezdomovectví

Hromadné vystěhování žadatelů o azyl v Glasgowě soukromým poskytovatelem bydlení  firmou Serco se začalo, píše The Guardian. Žaloba byla protahována déle než rok a je předmětem soudního řízení.

Skotská rada pro uprchlíky uvedla, že se na ni obrátili dva muži, kteří skončili na ulici poté, co byly zámky změněny v jejich ubytování a jejich majetek odstranil Serco.

Oba muži, Íránec a Iráčan, spolupracují s imigračními právníky, aby zjistili, zda je možné znovu požádat o azyl.

Začátkem července koalice uprchlíků a bytových charit, včetně Shelter Scotland, naléhala na Serco, aby zastavil vyhoštění až do ukončení soudního sporu a označil plán na odstranění stovek odmítnutých žadatelů o azyl za „nelidský“ a varoval, že by to vedlo ke krizi bezdomovectví ve městě.

Skotská rada pro uprchlíky se obává, že se Serco může zaměřovat na izolované a zranitelné osoby. Ani jeden z prvních dvou vystěhovalců nebyl v kontaktu s uprchlickými službami ani nevěděl o možnosti získat soudní příkaz k zastavení jejich vystěhování.

Serco poprvé v červenci oznámilo plán na vystěhování 300 žadatelů o azyl v Glasgowě – všem, kterým bylo řečeno, že nemohou zůstat ve Velké Británii, ale po rozsáhlém odsouzení tuto akci pozastavil.

Poskytovatel bydlení, jehož smlouva s Ministerstvem vnitra končí na konci srpna, oznámil v červnu, že obnovuje plány a zaručuje, že v žádném týdnu nebude vydáno oznámení o změně zámku více než 30 lidem, že nájemci budou informovány nejméně 21 dní předem, aby bylo možné učinit alternativní opatření, a aby žádné děti nezůstaly bez domova.

Skupiny zabývající se právy uprchlíků se však domnívají, že otázka, zda jsou vyhoštění legální, není zdaleka vyřešena. Od doby, kdy byla doručena první oznámení o ukončení, byly ve 37 ze 40 případů uděleny prozatímní příkazy, které mají zabránit vystěhování jednotlivce.

Kromě toho se Govan Law Center musí odvolat proti neúspěšnému napadení řízení o změně zámku u soudu v dubnu.

Strážce hovořil s žadateli o azyl a pracovníky v případech, kteří popisují životní náklady s hrozbou vyhoštění denně po dobu více než jednoho roku.

„Pokud se teď vrátím domů a změní se zámky, co mám dělat?“ Zeptal se Ahmed, 33letý Sýr, který přišel kamionem do Velké Británie v roce 2011 a obdržel oznámení o ukončení v dopisu od Serca. “Nevím, co bych dělal dál. Tolik dalších lidí trpí.“

Ahmed je v bizarní situaci, kdy mu byla zamítnuta pomoc při návratu do jeho domovské země po odmítnutí jeho žádosti o dobrovolný návrat z roku 2015. V zoufalství v době, kterou plýtval v azylovém systému Spojeného království – přesto se chystá být ve Skotsku.

“Znám tolik lidí, kteří bojují. Je těžké vědět, co dělat s vaším časem. Chci jen mít plán, když se ráno probudím, abych věděl, co zítra udělám. Nepožadujem, aby se plnil sen, je to to, co všichni ostatní považují za samozřejmost, je to jen šance na pokračování v mém životě. “

Těžkosti, kterým čelí uprchlíci, kteří čelí vystěhování, jsou „nepochopitelné“, říká Lindsay Reidová, poradkině při řešení případů ve skotské radě pro uprchlíky. “Ztratili své domovy, rodiny, kulturu a způsob života, pak sem přišli a je tu druhá ztráta jejich základních práv a žádná schopnost založit si život pro sebe.”

Reidová popisuje „stagnující“ existenci, ve které se jednotlivci nemohou postarat o sebe, a tak musí záviset na charitativních a náboženských skupinách, aby získali přístup k jídlu, základním toaletním potřebám a oblečení. “Pro lidi, kteří mají dovednosti, zkušenosti a intelekt, ale nemají žádnou možnost je používat, je úroveň frustrace hmatatelná. Cítí se méně než člověk. Vidíme spoustu sebevražedných myšlenek a pokusů. “

Reidová je obzvláště znepokojena dopadem, který budou mít zprávy o počátcích vystěhování na duševní zdraví jejích klientů. “Viděla jsem dospělé muže pláčící pro své matky a blízké,” řekla. “Nemají na výběr a snaží se přežít. Myslím, že jejich beznaděje se zintenzivňuje díky naději,s kterou sem přicházeli. “

Skotská vláda napsala novému domácímu tajemníkovi Priti Patelovej a požádala ji, aby zasáhla, aby zajistila, že lidé, kteří dosáhnou konce azylového procesu, nebudou zbudováni.

Mluvčí ministerstva vnitra řekl: „Pokud byla žádost o azyl zamítnuta a někdo nemá právo zůstat ve Velké Británii, je správné, že by měli podniknout kroky k odchodu. Spolu s charitativními organizacemi jsme se s každým postiženým jednotlivcem v průběhu několika měsíců zabývali poskytováním poradenství ohledně dostupné podpory a procesu dobrovolného návratu. “

(The Guradian, ceskoaktualne.cz, foto: AP)

Přejít nahoru