Traja mrtvý při střelbě na kalifornském česnekovém festivalu + VIDEO

Místní radní Dion Bracco řekl New Yorku Times, že tři lidé byli zabiti a 12 zraněno při střelbě v poslední den festivalu Gilroy Garlic, každoroční třídenní akce jižně od San Jose.

Nevěděl, jestli 12 zraněných zahrnuje tři smrtelné úrazy, uvedly noviny.

Jeden podezřelý byl ve vazbě, řekl Bracco.

„Neví, jestli jich bylo víc,“ řekl novinám. “Máme tady policii daleko od San Jose.”

Oblast NBC Bay oznámila, že posádkám sanitky bylo řečeno, že 11 lidí bylo po střelbě zabito.

Úředníci místní nemocnice neodpověděli okamžitě na žádosti o připomínky. Letecké záběry ukázaly festivalový areál zjevně opuštěný, ale s mnoha pohotovostními a policejními vozidly na okolních ulicích a policií v neprůstřelné výbavě.

“Buďte opatrný a budete v bezpečí!” Americký prezident Donald Trump napsal na Twitteru.

Záběry nahrané do sociálních médií ukazují, že účastníci festivalu se rozptýlí ve strachu a zmatku, protože na pozadí bylo slyšet hlasité praskající zvuky.

“Co se děje?” z ní jedna z otázech na záběrech.

“Kdo by vraždil na česnekovém festivalu?”

Guvernér Kalifornie Gavin Newsom řekl, že jeho kancelář situaci pečlivě sleduje. „Tohle je strašné,“ napsal Newsom

OHŇOSTROJ

Evenny Reyes, 13, řekla San Jose Mercury News, že nejprve si myslela, že střelba je ohňostroj. Ale pak uviděla někoho se zraněnou nohou.

„Právě jsme odcházeli a viděli jsme chlapa s šátkem ovinutým kolem jeho nohy, protože ho postřelili,“ řekl Reyes novinám. „Na zemi bylo zraněno malé dítě. Lidé házeli stoly a řezali ploty, aby vystoupili.“

Další svědek, Maximo Rocha, dobrovolník mládežnického fotbalového týmu Gilroy Browns, uvedl, že viděl na zemi mnoho lidí, ale nemohl si být jistý, kolik z nich mohlo být zastřeleno a kolik se jich snažilo chránit.

Řekl pro NBC, že „docela málo“ bylo zraněno, „protože jsem pár lidem pomohl.“

Jedno video zveřejněné na Twitteru ukázalo, že žena s rozstříknutou krví sedí v zadní části návěsu a s ní muž, který ale zemřel.

Shawn Viaggi řekl Mercury News, že zaslechl výstřely a viděl kulky dopadající na zem. “Zvolal jsem: Je to skutečná zbraň, pojďme odsud, a schovali jsme se pod jeviště,” řekl Viaggi novinám a dodal, že viděl policejní důstojníky, kteří se pokoušejí resuscitovat jednoho muže.

Festival Gilroy Garlic Festival, založený v roce 1979, pořádá soutěže o jídlo, pití, živou zábavu a vaření. Říká se, že je hostitelem dobrovolníků a popisuje se jako největší světový festival letních potravin.

Podle webových stránek akce se konalo ve venkovním parku Christmas Hill Park, kde jsou zakázány zbraně jakéhokoli druhu.

(Reuters, foto: AP, ceskoaktualne.cz)

Přejít nahoru