Hanba a ponížení: Acehovo islámské právo porušuje lidská práva

Indonésie: Hendra, akademik v indonéské poloautonomní oblasti Acehu, si nejasně pamatuje, když poprvé viděl, jak se v jeho 20 letech konalo veřejné bití. Bylo to před lety a moc ho to neovlivnilo.

Třicetiletý člověk si ani nepamatuje, z čeho byli lidé obviněni – jen proto, že byli převezeni na veřejné náměstí v místní mešitě a bičováni ratanovou hůlkou před davem diváků.

Ale v posledních letech se Hendra, lektor komunikace na Ar-Raniry University v Banda Aceh, začal cítit jinak.

Nyní se vyhýbá veřejnému bití. „Vždycky si myslím:‚ Představ si, že by to byl člen mé rodiny ‘, “řekl agentuře Al Jazeera. “Opravdu si to tito lidé zaslouží?”

Aceh, na severním cípu Sumatry, je jednou z nejvíce nábožensky konzervativních oblastí Indonésie a je jedinou součástí souostroví, která podle islámského práva ukládá svým obyvatelům sankce.

Kdysi jeden z nejmocnějších islámských sultanátů v jihovýchodní Asii, tato oblast dlouho používala neformální druh islámského práva smíchaného s místními zákony, známým jako „hukum adat“. Avšak legislativa byla posílena, když Acehův dlouhodobý separatistický konflikt skončil v roce 2005. Zákony byly postupně rozšířeny na více trestných činů, naposledy v roce 2014.

Poradenství Brunej

„Policie Sharia sleduje chování veřejnosti a prosazuje pravidla, a to i ve vztahu k oblečení, které se ženy rozhodnou nosit,“ řekl Al Jazeere Usman Hamid, výkonný ředitel Amnesty Indonesia.

„Lidé mohou být vystaveni veřejnému bití pro řadu trestných činů, včetně homosexuálního sexu, který nese trest až 100 ran, sex před manželstvím nebo mimo manželství, hazardní hry a prodej a konzumaci alkoholu.“

Tato praxe již způsobila šok mezi mezinárodním společenstvím poté, co Brunej přitáhl globální odsouzení za svůj plán posílit tresty podle islámského práva, pozornost se také obrátila na Aceh.

Úředníci z Bruneje cestovali do této oblasti, aby jim poradili ohledně provádění trestů. Zpočátku bylo plánováno uložení trestu smrti za homosexuální sex, ale sultán Hassanal Bolkiah, absolutní panovník Bruneje, pak oznámil, že moratorium na trest smrti bude prodloužen.

Ti, kteří si vybrali luxusní hotely sultána a vyzvali k bojkotu země, toto rozhodnutí prohlásili za vítězství.

„Zákon šaría v Acehu je Acehův islámský trestní zákoník nebo použití tělesných trestů podporujících islámské názory v Acehu,“ řekl Amnesty’s Usman Al Jazeere. „Ve skutečnosti je však mnoho ustanovení zákona porušením mezinárodního práva a norem v oblasti lidských práv, které ženám a dívkám vytvářejí závažné překážky při nahlášení znásilnění nebo jiných forem sexuálního násilí.“

V roce 2016, kdy byly v Acehu provedeny islámské zákony, bylo podle organizace Human Rights Watch bito 339 lidí, včetně 39 žen.

“To není moje starost”

Nikdo, kdo byl bičován, nebyl připraven mluvit o tom, co se s ním stalo, dokonce ani anonymně. Mnozí se rozhodnou po trestu přesunout jinam – do nové vesnice nebo města, kde mohou začít znovu – kvůli stigmatizaci.

Hamid říká, že veřejné mínění porušuje mezinárodní právo zakazující mučení a jiné kruté, nelidské nebo ponižující zacházení stanovené v Mezinárodním paktu o občanských a politických právech a úmluvě OSN proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení, jehož je Indonésie smluvní stranou .

Dodává, že trest je přísnější než „lehké klepání hůlkou“, jak jej často podporují jeho příznivci.

Hendra, akademik, říká, že zatímco existují lidé, kteří se staví proti trestům podle islámského zákona, jen málokdo je ochoten tuto otázku veřejně projednat.

“Lidé se bojí mluvit a říkají, že nepodporují veřejné bití,” řekl. „Postojují k tomu, že je vidí, ale že o případech nebo zákonech nevědí nic.„ Není mým zájmem, kolik lidí si to prohlíží.“

Smysl pro hanbu

Aryos Nivada, aktivista a výzkumník se sídlem v Banda Aceh, řekl, že hanba a ponížení jsou hlavní silou islámského práva.

Hanbivým faktorem je důvod, proč se tresty konají na veřejnosti, obvykle před místní mešitou, kde ti, kdo sledují, pořizují fotografie a videa. Některé jsou pak nahrány na internet.

“Se vzestupem sociálních médií,” dodala Hendra, “lidé mohou vidět vaši tvář do pěti minut [od provedení trestu].”

(AlJazeera, ČA, foto: Reuters)

Přejít nahoru