Indie kriminalizuje muslimskou praxi okamžitého rozvodu

Indický parlament schválil návrh zákona o ukončení muslimské praxe okamžitého „trojitého talaku“ nebo rozvodu dva roky poté, co nejvyšší soud uvedl, že porušuje ústavní práva muslimských žen.

Horní komora parlamentu Rajya Sabha v úterý schválila Bill muslimských žen (ochrana práv na manželství) se schválením 99 za -84 proti, což činí trestáním až třemi lety ve vězení.

Průchod zákona byl vítězstvím indického hinduistického nacionalistického premiéra Narendry Modiho, který řekl, že zákon „napravuje historickou chybu, která se muslimským ženám udělala“, i když opozice namítala, že může být použita k obtěžování muslimských mužů.

“Archaická a středověká praxe se konečně odjela do popelnici historie!” Modi zveřejnil na Twitteru. „Je to vítězství genderové spravedlnosti a bude to podporovat rovnost ve společnosti. Indie se dnes raduje!“

Ministr práva Ravi Shankar Prasad uvedl, že schválení zákona horní komorou parlamentu odráží posílení postavení žen a měnící se profil Indie.

Výkonnější dolní dům, zvaný Lok Sabha, schválil zákon minulý týden. Stane se zákonem poté, co to indický prezident schválí, což je formalita.

BJP obviněn ze zaujatosti

„Trojítá talaka“ je praxe, při které se muslimský muž může rozvést se svou ženou pouhým vyslovením slova „talaq“ – arabského slova pro rozvod – třikrát. Převládá mezi indickými muslimy, z nichž většina se řídí islámskou školou práva Hanafi.

Způsob rozvodu není mezi muslimy na celém světě univerzální, protože mnoho jiných islámských myšlenkových škol upřednostňuje rozvodový proces odložený, v mnoha případech po dobu tří měsíců.

Většina ze 170 milionů muslimů v Indii je sunnitů, kteří se řídí muslimským osobním zákonem pro rodinné záležitosti.

Tuto praxi zakázalo více než 20 zemí, včetně sousedního Pákistánu a Bangladéše.

Indické muslimské skupiny prohlásily, že okamžitý rozvod je špatný, ale věří, že by tato praxe měla být přezkoumávána spíše vůdci komunity než vládou.

Kritici dlouho obviňují vládnoucí stranu Bharatiya Janata (BJP) ze zaujatosti vůči menšinovým muslimům.

Asaduddin Owaisi, poslanec parlamentu z opozice All India Majlis-e-Ittehadul Muslimeen, řekl, že BJP se zaměřuje na muslimy, zatímco se jim nepodařilo reformovat hinduistickou společnost.

Opozice blokovala zákon na více než rok, protože vládnoucí strana neměla v horní komoře většinovou podporu. Rozdělení v opozičních řadách pomohlo vládě překročit hranici.

Ghulam Nabi Azad, vůdce kongresové strany, uvedl, že opoziční strany jsou proti doložce o tříletém vězení za manžela, který se tak rozvedl s manželkou, a tvrdí, že žádné jiné náboženství nemá takový trest.

Opozice také uvedla, že návrh zákona nemá jasnou podporu manželů, pokud byli muži uvězněni za okamžitý rozvod.

Obě komory parlamentu odmítly opoziční postoj a také odmítly postoupit návrh zákona parlamentnímu výboru, který by tato ustanovení zvážil.

Kritici říkají, že rozvod a polygamie nejsou hlavními problémy, kterým čelí indičtí muslimové, z nichž většina je blízko dna ekonomických a vzdělávacích ukazatelů v zemi.

(Al Jazeera, ceskoaktualne.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru